Agris.cz - agrární portál

Dražší pivo i chléb: Ceny pšenice letí nahoru, ječmene bude málo

11. 7. 2017 | ASZ

Vypadá to, že za pečivo i pivo budeme platit zase víc. Může za to sucho a prudké změny počasí, které ničí obilí po celém světě. A tak cena pšenice logicky roste, například na americké burze vylétla jen za poslední měsíc už o čtvrtinu.

Krupobití, silné mrazy a velké sucho. Úroda obilovin utrpěla velké ztráty a jejich cena letí celosvětově nahoru. Na rozmary počasí doplatí nejen zemědělci, ale také zákazníci.

„Ceny pšenice od června vzrostly v Evropě asi o deset procent. Je to o něco méně než v severní Americe, kde ten růst ceny pšenice činí asi 25 procent,“ vysvětlil ekonom David Kocourek.

„Všichni obchodníci, kteří operují na trhu s komoditami, tak pro ně je rozhodující, jak se vyvíjejí ceny na burzách,“ uvedl předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík.

„Tím, jak je Česká republika malá otevřená ekonomika, tak všechny ty globální jevy se promítají do cen. Spotřebitelé to v těch svých produktech na pultech potom pocítí,“ doplnil Kocourek.

Třeba mouka a chléb tak můžou podražit už během léta. „Ceny zemědělských výrobků vyrostly už téměř o 13 procent, z čehož plyne, že také logicky musí růst ceny potravin,“sdělila ekonomka Markéta Šichtařová.

Mizerná severoamerická sklizeň není jediná, která ceny ovlivňuje. Také v Evropské unii bude pšenice o 2 miliony tun méně než loni. Výkyvy počasí a sucho pociťují i zemědělci v Česku. Podle odhadů sklidí o deset procent obilovin méně než loni. Zatímco světovou neúrodu obilovin pocítíme jako zákazníci v obchodech, tou tuzemskou budou trpět zemědělci.

„Dodáme toho menší množství a tudíž i méně utržíme. Ten hlavní dopad sucha jde na účet zemědělského podniku,“ dodává Stehlík. A co teprve, když do sucha přijde ještě krupobití. To jen na Frýdlantsku během pár minut zničilo úrodu ječmene za tři miliony korun.

Roste také cena ječmene. V ČR se pěstuje hodně sladovnického ječmene, který je základem do piva, zemědělci doufají v delší srážky, jinak bude úroda třeba i poloviční, proto se dá očekávat také zdražení piva a to už zřejmě v prosinci.

Nejcitelněji se nepřízeň počasí projeví asi na sklizni ovoce a zeleniny. Na sklizni se nejvíce projeví silné dubnové mrazy a červnové sucho.

Zdroj: tn.cz / TV Nova


Zdroj: ASZ, 11. 7. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 16:29