Agris.cz - agrární portál

Radenska chce koupit pět procent akcií Kofoly za 440 Kč za akcii

11. 7. 2017 | ČTK

Slovinská společnost Radenska oznámila, že odkoupí až pět procent akcií firmy Kofola ČeskoSlovensko. Firma, která je dceřinou společností Kofoly, nabízí 440 korun za akcii. Kofola to dnes sdělila ČTK. Nyní se na pražské burze akcie Kofoly obchodují za zhruba 429 korun. Naposledy se podle burzovních údajů akcie Kofoly pohybovaly kolem hodnoty nabízené v odkupu loni v červenci.

Pokud budou chtít akcionáři prodat celkem více než pět procent akcií, budou uspokojeni poměrně. "Společnost Aetos, většinový akcionář společnosti Kofola, sdělila společnosti Kofola, že se nebude této nabídky účastnit," dodala firma.

Nabídku společnosti můžou akcionáři přijmout od dneška do konce července. Radensku v transakci zastupuje Česká spořitelna, která přijímá oznámení a vypořádání odkupu akcií.

Akcionáři Kofoly si letos rozdělí na dividendách 301 milionů korun, nejvíc v historii. Na jednu akcii připadlo před zdaněním 13,50 Kč.

Kofola loni dosáhla tržeb sedmi miliard korun, což bylo o 190 milionů meziročně méně. Provozní zisk klesl meziročně o 48 milionů na 541 milionu korun. V letošním prvním čtvrtletí Kofole klesly tržby meziročně o 123 milionů na 1,34 miliardy korun a z loňského provozního zisku 26,3 milionu korun se meziročně dostala do provozní ztráty 57,7 milionu korun. Podle firmy jsou výsledky v souladu s očekáváním a souvisejí s rekonstrukcí jejího podnikání v Polsku.

Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů v Evropě. Má sedm výrobních závodů v Česku, Polsku, na Slovensku, ve Slovinsku a Chorvatsku a zaměstnává více než 2100 lidí, z toho asi 700 v Česku. K výrobkům firmy patří vedle Kofoly ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětský nápoj Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Vinea, Chito, Top Topic nebo Citro Cola.

Většinovým vlastníkem Kofoly je společnost KSM Investment patřící rodině Samarasů, kterou navenek zastupuje především předseda představenstva Jannis Samaras. Minulý měsíc Kofola oznámila, že od konce července bude majoritním vlastníkem skupiny nově založená společnost AETOS, jež bude vlastnit 68 procent akcií. AETOS patří rodině Samarasů a ostatním zakladatelům Kofoly. Aktuálně vlastní zhruba 56 procent akcií, dalších 37 procent má CED Group S.a.r.l., další minoritní akcionáři pak mají 6,7 procenta.

"Pokud by byla úvaha na odkup akcií rozvojová, teda například na zaplacení akvizice, není pro akcionáře důvod s prodejem pospíchat," řekl ČTK nezávislý analytik Petr Hlinomaz. Je podle něj možné, že se burzovní cena nyní vyšplhá do okolí nabízené částky.

Proti světovým protějškům je podle analytika Martina Vlčka z BH Securities společnost z pohledu poměru tržeb a tržní kapitalizace firmy podhodnocená. "Takže pro dlouhodobé investory je rozumnější akcie držet dál a počkat si na lepší nabídku, na kterou ale možná budou muset čekat několik let a i tak riskují, že majoritní vlastník pak s fúzí nebude souhlasit. Závisí tedy na očekávané délce investičního horizontu," dodal analytik. Podle něj se dá očekávat, že se firmě nepovede vykoupit plánované množství akcií. "Zároveň je nejisté, zda bude výkupní cena zvednuta, protože u Kofoly zdá se není kupující tolik motivován, jako v případě například Fortuny, kde byla výkupní cena několikrát zvýšena," dodal. Podle něj je Kofola z dlouhodobého pohledu velmi perspektivním odvětvím.

Slovinská Radenska se členem skupiny stala předloni. Kromě minerálních vod Radenska vyrábí například i ovocné nápoje Ora a Oaza. Od loňského roku také třeba distribuuje nápoje Pepsi, Mirinda nebo 7Up na chorvatském trhu.


Zdroj: ČTK, 11. 7. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 23:37