Agris.cz - agrární portál

Zachraň jídlo uvaří 1000 skleniček džemu a bude informovat o plýtvání v domácnostech

12. 7. 2017 | Zachraň jídlo

Koncoví spotřebitelé jsou zodpovědní za polovinu všech vyhozených potravin. Zachraň jídlo na tento fakt upozorní akcí s názvem Jam session, během níž uvaří a rozdá 1000 skleniček džemu zdarma. Jak správně skladovat a nakupovat, se lidé dozví v neděli 16. července v Tiskárně na vzduchu ve Stromovce. Během odpoledne se zde budou konat workshopy a zazní živá hudba.

“Pro vaření džemu jsme se rozhodli proto, že propojuje dvě témata, jimiž se právě zabýváme: vyhazování ovoce kvůli estetickým důvodům a plýtvání v domácnostech,” říká Adam Podhola, jeden ze zakladatelů Zachraň jídlo.

Na základě rozhovorů se zemědělci vyplynulo, že se v ovocnářství zdaleka tolik neplýtvá jako při pěstování zeleniny, protože se ovoce dále zpracovává. Letošní sezóna byla navíc kvůli mrazu a suchu extrémní, proto většina ovoce, ze kterého se na Jam session bude vařit, pochází z dovozu. Do českých velkoskladů se dostává ovoce a zelenina z jižní Evropy a mnohdy se kvůli jednomu nevyhovujícímu kousku vyhazuje celé balení. Zboží se nepřetřizuje. “Udělali jsme rozsáhlou rešerši a kontakty na velkosklady, které jsou ochotné darovat, předáme potravinovým bankám,” dodává Adam Podhola.

Během Jam session se Zachraň jídlo zaměří na fakt, že nejvíc jídla v rámci potravinového řetězce, vyhazují samotní koncoví spotřebitelé. Chystá rady, jak správně nakupovat a skladovat, a praktickou ukázku uchovávání jídla pomocí metody fermentace.

Partnerem akce je společnost IKEA Česká republika, s.r.o., která daruje 1000 zavařovacích skleniček a další vybavení. Společnost IKEA si celosvětově klade za cíl snížit do konce fiskálního roku 2020 plýtvání jídlem ve vlastních potravinářských provozech o 50 %. “V Českérepublice jsme zavedli opatření proti plýtvání potravinami v obchodním domě IKEA Černý Most. Začátkem roku 2018 plánujeme program zavést i do zbývajících třech obchodních domů IKEA v České republice,” uvádí Gergely Miskolczi, manažer IKEA FOOD Česká republika, Maďarsko a Slovensko. Víc o iniciativě IKEA si přečtěte zde.

Fakta o Jam session:

  • Džemy se budou vařit ve třech hrncích, kterých se zhostí profesionální kuchaři Petr Pešek, Michal Hromas a blogerka Juliana Maškrtnica.
  • Recept zvolí podle svých zkušeností na základě toho, jaké ovoce bude dostupné. Jedním z receptů bude čatní, k dispozici jsou takévišně a rybíz.
  • Džemy budou určené k okamžité spotřebě.
  • 100 kg cukru darují Moravskoslezské cukrovary.  
  • 1000 zavařovacích skleniček IKEA bude naplněných džemy.
  • Během odpoledne zahrají skupiny Johannes Benz, The Syndicate, LeDva a Sarma band.
  • Dobrovolníci na neděli se mohou hlásit na mail dobrovolnik@zachranjidlo.cz.

Fakta o plýtvání mezi spotřebiteli:

  • V zemích Evropské unie se každý rok vyprodukuje 88 milionů tun potravinového odpadu v hodnotě asi 143 miliard eur.
  • Nejvíce k tomu přispívají domácnosti, které jsou zodpovědné za 47 milionů tun potravinového odpadu - jedná se o nezužitkovnéjídlo i odpad například ve formě slupek. To je v přepočtu asi 173 kilogramů na osobu.1

Kontakty:

Adam Podhola, tel. 605 902 732, adam.podhola@zachranjidlo.cz

Anna Strejcová, tel. 737 758 563, anna.strejcova@zachranjidlo.cz

Odkazy:

Facebooková událost k Jam session: http://bit.ly/2twcPpQ

Tipy, jak správně skladovat: http://zachranjidlo.cz/jak-ulozit-potraviny-aby-co-nejdele-vydrzely/

Jak správně nakupovat: http://zachranjidlo.cz/jak-spravne-nakupovat/

Záchranářské recepty: http://zachranjidlo.cz/recepty/

Možnost darovat finanční příspěvek na fungování Zachraň jídlo: http://zachranjidlo.cz/daruj


Zdroj: Zachraň jídlo, 12. 7. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 17:05