Agris.cz - agrární portál

Inspektoři ČOI a SZPI kontrolovali prodejce na Zelném trhu

12. 7. 2017 | ČTK

Prodejce ovoce a zeleniny na brněnském Zelném trhu dnes kontrolovali společně inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). ČOI reagovala na podněty spotřebitelů, SZPI letos kvůli jarním mrazům očekává, že se bude více ovoce ze zahraničí prodávat jako tuzemské. Předchozí kontroly v celé ČR hypotézu potvrzují, řekl ČTK mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Dnes však inspektoři našli jenom drobná pochybení.

Ředitel brněnského inspektorátu ČOI Karel Havlíček Zelný trh nakupujícím doporučuje. "Každé ráno si tu kupuju zeleninu, takže kontroluju každý den. Trhu fandím, prodávající poskytují dobrou službu a jsou seriózní," řekl.

Inspektoři zkontrolovali společně osm stánků. "U třech z nich jsme zjistili drobná pochybení. V jednom případě šlo o předražení nákupu o korunu, v dalších případech nebyli seznámeni s cenou," uvedl Havlíček. V jednom případě chyběla cenovka, prodejci také někdy neuvádějí měrnou jednotku. "Prodávají na kusy či krabičky, přitom spotřebitel má mít možnost porovnání a vědět, kolik zaplatí za kilogram. Trochu tak cenu schovávají," poznamenal Havlíček. Pochybení se řeší ve správním řízení a v podobných případech se pokuta pohybuje maximálně ve výši tisícikorun.

Potravinářská inspekce řeší některá pochybení domluvou přímo na místě. "Šlo o doznačení země původu a o doznačení jakostní třídy," uvedl Kopřiva. U tří stánkařů si inspektoři vyžádali součinnost, což znamená, že musí doložit průvodní dokumentaci, a pokud deklarují zboží jako české, dokážou inspektoři dosledovat původ až "na pole". "Toto došetřování se bude dělat ve čtyřech případech," poznamenal Kopřiva.

Inspekce letos kontroly označení původu u ovoce a zeleniny zesílila, protože velkou část úrody poničily jarní mrazy a na trhu je tak nedostatek především jahod, meruněk či broskví z českých sadů. "Zatímco loni jsme za celý rok zkontrolovali v celé ČR 1500 stánků, letos jich bude víc. Už teď jich je 1000," řekl Kopřiva.

Rozdíl mezi dovozovým a českým ovocem je v jakosti. "Je rozdíl, když se musí sklízet před ideální dobou zralosti nebo v ideální době. Zatímco dovozové zboží musí urazit stovky kilometrů, tuzemské jen několik desítek," uvedl Kopřiva.

Na Zelném trhu byla SZPI letos šestnáctkrát, zatím falšování země původu nenašla. "V Česku už jsme letos několik případů zaznamenali a je jich víc než loni," uvedl Kopřiva. Ač nemá SZPI oficiální data, nejvíce se ovoce a zelenina dováží z Polska, Maďarska a z jižních států, jako je Itálie a Španělsko. "Dá se tam pořídit levněji než u nás," podotkl Kopřiva.

Zdeněk Meitner


Zdroj: ČTK, 12. 7. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 07:33