Agris.cz - agrární portál

Ministerstvo bude chtít podpořit větší lov divočáků

12. 7. 2017 | ceskenoviny.cz

Zástupci ministerstva zemědělství budou ve čtvrtek jednat s myslivci o vybíjení divokých prasat v okolí Zlínska, kde se vyskytl africký mor prasat. Nejspíš umožní zakázané techniky lovu, řekl dnes novinářům ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podrobnosti chce zveřejnit až na tiskové konferenci ve čtvrtek ve Zlíně.

Ministr chce podpořit proaktivní přístup státu, aby se mohla zvýšit v okolí zamořené oblasti intenzita odlovu černé zvěře, včetně zatím zákonem zakázaných technik. Jurečka tak chce zabránit rozšíření nemoci do dalších oblastí. Nejspíš půjde o další mimořádná veterinární opatření. "Chtěli bychom, aby se odlov výrazně zvýšil," dodal ministr. Nechce však mluvit o "plošném vybíjení prasat".

Africký mor prasat byl k dnešku potvrzen u 25 uhynulých divočáků. Od pondělí tak přibyl jeden nový případ. Ve Zlínském kraji byl od doby vypuknutí nákazy před více než dvěma týdny nahlášen nález 44 uhynulých divokých prasat. U deseti z nich byly výsledky testů negativní, v osmi případech nejsou zatím k dispozici. Jednoho z nalezených divočáků pravděpodobně nebude možné kvůli vysokému stupni rozkladu těla otestovat vůbec.

Takzvaná zamořená oblast, ve které platí mimořádná veterinární opatření, se původně týkala jen desetikilometrového okruhu kolem místa, kde byli nalezeni první dva uhynulí divočáci, u nichž se nákaza potvrdila. V pondělí 3. července se oblast rozšířila na celý okres Zlín. Platí v ní zákaz lovu a krmení divokých prasat, veterináři také kontrolovali prasata chovaná v evidovaných chovech v této zóně.

Nyní se například nesmí lovit při společných honech bez výjimky od státních orgánů bachyně a kňouři, lovit se tak mohou jen selata a lončáci, tedy mladí divočáci. Černá zvěř se také nesmí lovit na pozemcích, kde se současně sklízejí zemědělské plodiny. Dospělá prasata se smí lovit pouze kulovnicí. Legislativa také upravuje možné užívání přístrojů pro noční vidění, takzvaných noktovizorů, při lovu.

V okrese Zlín bylo od loňského dubna do konce letošního března zastřeleno 2790 divokých prasat. Prasata jsou tam přemnožená, stejně jako ve zbytku Česka, uvedli již dříve veterináři. Ročně se v ČR uloví kolem 160.000 divokých prasat.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína poblíž areálu Krajské nemocnice T. Bati. Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé, přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný. Chovatelé musejí prasata ustájit tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divočáky. Za porušení hrozí fyzickým osobám pokuty až 50.000 Kč, právnickým osobám či podnikatelům až dva miliony korun.

Autor: ČTK

 


Zdroj: ceskenoviny.cz, 12. 7. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 09:04