Agris.cz - agrární portál

Dow Chemical prodá čínské firmě část aktivit v Brazílii

13. 7. 2017 | ČTK

Americká společnost Dow Chemical se dohodla na prodeji části svých brazilských aktivit zaměřených na semena obilovin. Divize čínského konglomerátu CITIC za ně zaplatí 1,1 miliardy USD (25,1 miliardy Kč). Dow Chemical prodává některé své aktivity, aby získal od regulačních orgánů povolení k fúzi s firmou DuPont. Akvizice je další známkou toho, že význam Číny na globálním trhu se zvyšuje a výrazně posílí podíl Číny na globálním trhu se semeny, uvedla agentura Reuters.

Dohoda zahrnuje závody na zpracování osiva a výzkumná centra semen, kopii brazilské banky zárodečné plazmy semen obilovin, značku semen Morgan a licenci na použití značky Dow Sementes na stanovenou dobu. Tržby součásti, kterou Dow Chemical prodává, loni činily zhruba 287 milionů USD.

CITIC je největším čínských konglomerátem s aktivitami v různých oblastech, od finančních služeb až po nemovitosti a těžký průmysl. Brazilské aktivity koupí divize CITIC Agri Fund založená v roce 2016 spolu s čínskou semenářskou firmou Yuan Longping High-Tech a dalšími dvěma zemědělskými společnostmi s akciemi na burze.

Společnost CITIC vstoupila na trh se semeny v roce 2014 převzetím většinového podílu ve firmě Yuan Longping High-Tech, která patří mezi největší podniky na čínském trhu s hybridní rýží. Letos firma uvedla, že by se chtěla stát jednou z pěti největších semenářských firem.


Zdroj: ČTK, 13. 7. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 14:15