Agris.cz - agrární portál

Africký mor prasat byl potvrzen už u 31 uhynulých divočáků

14. 7. 2017 | ČTK

Africký mor prasat byl k dnešku potvrzen už u 31 uhynulých divočáků. Od středy tak přibyl jeden nový případ. Ve Zlínském kraji byl od vypuknutí nákazy před třemi týdny nahlášen nález 53 uhynulých divokých prasat. U 17 z nich byly výsledky testů negativní, ve čtyřech případech nejsou zatím k dispozici. Jednoho z nalezených divočáků pravděpodobně nebude možné kvůli vysokému stupni rozkladu zbytků těla otestovat vůbec. ČTK to dnes řekl Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS).

"Nově byl africký mor prasat potvrzen u jedince nalezeného opět v katastrálním území Zlín-Lužkovice," uvedl Majer. Nakažení uhynulí divočáci byli v uplynulých týdnech nalezeni kromě Lužkovic také v katastrech dalších zlínských místních částí - Přílukách a Kostelci a v obci Hvozdná. Zdroj nákazy se dosud nenašel.

Stát ve čtvrtek kvůli africkému moru prasat nařídil intenzivní lov divočáků na celém území ČR a povolil dosud zakázané techniky lovu. Myslivecké spolky to vítají. Státní veterinární správa (SVS) dále přišla s mimořádným opatřením, podle kterého bude třeba porazit prasata chovaná na Zlínsku pro domácí porážku do konce července, pokud chovatelé nedodrží zásady biologické bezpečnosti chovu. V desetikilometrové oblasti kolem ohniska choroby je podle veterinářů 143 chovatelů s 335 prasaty.

Byla navíc vytyčena oblast intenzivního lovu v blízkosti ohniska ohraničená dálnicemi od Lanžhota přes Brno, Vyškov, Olomouc a Ostravu po Bohumín a hranicemi s Polskem a Slovenskem, ve které se bude za zastřelené divoké prase vyplácet 1000 korun. Myslivci budou moct prasata střílet i na pozemcích, kde se sklízejí zemědělské plodiny, a v odchytových zařízeních. Z každého prasete budou odevzdávat vzorky na vyšetření na africký mor.

Výjimkou zůstává okres Zlín, kde se divoká prasata dál nesmí lovit ani přikrmovat z důvodu obav před rozšířením nákazy.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína poblíž areálu Krajské nemocnice T. Bati. Africký mor prasat se v Česku objevil poprvé, přenášejí jej volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný.


Zdroj: ČTK, 14. 7. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:08