Agris.cz - agrární portál

Komora: Jurečka nezvládl připravit fond těžko pojistitelných rizik

17. 7. 2017 | ČTK

Agrární komora hodnotí ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) spíše kladně. Vyčítá mu však například, že nedokázal přípravit fond těžko pojistitelných rizik. Asociace soukromého zemědělství (ASZ) pak kritizuje, že nesnížil byrokratickou zátěž zemědělců. Úřad zvládl dokončit změnu téměř všech zákonů, u nichž si to předsevzal. Nejspíš ale nebude schválena novela mysliveckého zákona, která měla být podle plánu legislativních akcí vlády účinná od letošního roku.

Ministerstvo předložilo například novely zákonů o potravinách nebo vinařského zákona. "Po letech turbulence jsme také rádi, že ministr zemědělství udržel svůj mandát po celé čtyři roky, a byl tak konstruktivním partnerem, který se problematice důsledně věnoval," řekl ČTK mluvčí Agrární komory Jiří Felčárek. Kladně komora hodnotí udržení silného rozpočtu resortu, díky němuž mohli zemědělci dostávat podporu při klesajících cenách mléka a vepřového masa.

"Z toho, co považujeme za nedokončené a nerealizované, je například fond těžko pojistitelných rizik, podpora pojištění pro velké podniky a v této souvislosti i koncepční a ucelená opatření k řešení klimatických výzev. Nedotažená je propagace českých potravin například přes několikrát odložený marketingový fond," dodal mluvčí.

Rezervy jsou podle něho v trvalých kontrolách dovážených potravin. To ministrovi vyčítá i Potravinářská komora ČR. "Je škoda, že se zcela nepodařilo posílit a zintenzivnit kontrolu dovozových potravin, zejména z hlediska kvality a ceny. Rovněž má ministerstvo určité rezervy v podpoře a propagaci českých výrobků, kdy by se nemělo tolik obávat reakcí Bruselu a české potraviny plošně více prosazovat," řekla ČTK mluvčí komory Dana Večeřová.

Tajemník ASZ Jaroslav Šebek považuje ministerské úspěchy pouze za mediální, výsledky podle něj nejsou vidět. Problém vidí zejména v byrokracii pro menší hospodáře. "Není v lidských silách to vůbec zvládnout, zapamatovat si parametry a změny čísel," řekl ČTK.

Chyba podle něj také je, že ministr nevyužil možnosti, aby se vyplácely vyšší platby na tzv. první hektary, a že se nesnižuje počet kontrol u nejmenších farmářů. Naopak oceňuje, že se podařilo udržet daňové zvýhodnění, tzv. zelenou naftu, která se během mandátu ministra rozšířila i na živočišnou výrobu. Vyčítá však Jurečkovi podíl na zavedení elektronické evidence tržeb nebo to, že ministerský návrh myslivecké novely neřeší nový systém při tvorbě honiteb.

Jan Drahorád


Zdroj: ČTK, 17. 7. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 23:27