Agris.cz - agrární portál

Kofola převede v Polsku celou výrobu do závodu v Kutně

20. 7. 2017 | ČTK

Nápojářská skupina Kofola převede v Polsku výrobu ze závodu ve městě Grodzisk Wielkopolski do výrobního závodu v Kutně. Soustředění výroby do modernizovaného závodu, do kterého má skupina zároveň naplánovány další investice, je součástí dlouhodobé strategie Kofoly na polském trhu. Přesun výroby, který by se měl uskutečnit do konce roku, bude znamenat propuštění 136 zaměstnanců. Kofola to dnes uvedla v tiskové zprávě. Skupina také oznámila akvizici polské společnosti Premium Rosa, která se specializuje na produkty vyrobené podle tradičních receptů z ovoce a léčivých rostlin.

Člen představenstva Kofoly Jiří Vlasák uvedl, že firma zaměstnancům z města Grodzisk Wielkopolski poskytne podmínky pro ukončení spolupráce nad rámec požadavků obsažených v zákoníku práce. "Přemístění výroby pro nás není snadným rozhodnutím, nicméně je zcela nezbytné pro posílení naší konkurenceschopnosti na rychle se měnícím trhu s nealkoholickými nápoji," uvedl Vlasák.

Skupina v současné době zavádí komplexní program podpory pro zaměstnance. Poskytne jim nejen finanční odměnu, ale i rozsáhlou pomoc při hledání nového zaměstnání. Ostatní závody Kofoly tyto změny nijak neovlivní.

Závod v Kutně provozuje společnost Hoop Polska, která je součástí skupiny Kofola. "Do modernizace výrobního závodu v Kutně jsme v posledních letech hodně investovali, takže koncentrace výroby právě do tohoto závodu je logickým rozhodnutím. Cílem kroku je zvýšení podpory pro naše klienty, spokojenost zákazníků a zachování nejvyšší kvality výrobků," uvedl Vlasák.

Převzetím společnosti Premium Rosa, která zaznamenává dvojciferný nárůst prodeje, skupina Kofola rozšířila své portfolio o produkty z kategorie zdravých potravin, například o sirupy, džusy, džemy, ale i další výrobky z léčivých rostlin od certifikovaných zemědělských podniků. "Akvizice Premium Rosa je součástí strategie, kterou chceme dosáhnout rozšíření nabídky skupiny o nové produkty. Tato transakce ale není posledním slovem v akvizičních plánech skupiny Kofola na polském trhu," uvedl Vlasák.

Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů v Evropě. Má sedm výrobních závodů v České republice, Polsku, na Slovensku, ve Slovinsku a Chorvatsku a zaměstnává více než 2100 lidí, z toho asi 700 v Česku. K výrobkům firmy patří vedle Kofoly ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Vinea, Chito, Top Topic nebo Citro Cola.

Loni dosáhla Kofola tržeb sedm miliard korun, což bylo o 190 milionů méně než v roce 2015. Provozní zisk jí klesl o 48 milionů na 541 milionů korun. Hospodářské výsledky podle firmy souvisejí právě s rekonstrukcí jejího podnikání v Polsku.


Zdroj: ČTK, 20. 7. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 14:27