Slabá úroda. Rohlíky a chleba by ale zdražit nemusely

Nejdřív jarní mrazy, pak sucho. Sklizeň zřejmě bude nižší. Podle odhadu statistiků se obilovin sklidí asi o deset procent méně než loni.

Zemědělci nevidí žně  tragicky. „Výnosy jsou kvůli suchu nižší, ale čekali jsme to daleko horší,“ řekl Deníku předseda Klubu mladých farmářů Asociace soukromého zemědělství Šimon Marák, jehož farma na Vyškovsku má již zpola sklizeno.

Zamává sucho s cenami rohlíků a chleba? Farmář se zdražování neobává. „Díky tomu, že loni a předloni byly nadúrody, tak obchodníci mají plné sklady,“ vysvětlil Marák. „Jestli se cena zvedne, tak za to budou moct obchodníci a spekulanti,“ prohlásil.

Na sčítání úrody je ještě brzo

Velké pekárenské firmys hodnocením sklizně čekají až na její závěr.

„Je ještě předčasné odhadovat výnosy,“ řekl Deníku Jaroslav Pomp, mluvčí pekárenské skupiny United Bakeries. Očekává však mírný pokles výnosů u pšenice.

Ani podle Svazu obchodu a cestovního ruchu případný desetiprocentní výpadek objemu sklizně cenami potravin nezatřese.

Podle jeho viceprezidenta

Pavla Mikošky by však nižší úroda v případné změně ceny potravin rozhodující roli nehrála. Může se však do ní promítnout řada jiných faktorů jako třeba změna kurzu koruny.

Průtrže mračen obilí přestálo

Mrazy a sucho nebyly jedinými problémy. Deště, které před týdnem ukončily sérii tropických dní, podle zemědělců úrodě neuškodily. Farmě místopředsedy klubu mladých farmářů Tomáše Němce ležící poblíž Prahy tehdejších asi 70 milimetrů srážek za den nijak nevadilo. „Obilí nanejvýš místy lehlo na zem, takže hrozilo nebezpečí vyklíčení v klasech, ale nebylo to žádné drama,“ konstatoval Němec.

Český statistický úřad očekává, že pšenice ozimé se sklidí o 13,2 procenta méně než loni. Výrazně se zvýšila výměra polí osetých pšenicí jarní, které by se mělo sklidit o polovinu více. Větší plocha byla oseta také žitem. I tam by čísla měla mírně vzrůst. U řepky se ve srovnání s loňskem očekává sklizeň o 7,7 procenta nižší.

Lepší sklizni za horších podmínek mohou pomoci i moderní technologie – třeba navigace či laserové zařízení snímající řádky, dodává mladý farmář Němec.

Nemrzlo jen na polích. Utrpěly také borůvkyTřeba na Ždársku si na ně lidé musejí nechat zajít chuť. Nebo si podobně jako houbaři musejí najít místo, kde rostou, ale ostatní ho neznají. Květnové ochlazení přišlo právě v době květu borůvek. Kdo nebude mít štěstí, musí se zde letos bez oblíbených borůvkových knedlíků obejít.

Autor: Jiří Janda

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info