Agris.cz - agrární portál

Palírně U Zeleného stromu loni klesly tržby, zdvojnásobila zisk

24. 7. 2017 | ČTK

Palírně U Zeleného stromu, která patří mezi přední tuzemské výrobce lihovin, loni klesly tržby za vlastní výrobky a distribuované zboží o šest procent z 570 milionů korun v roce 2015 na 534 milionů korun. Likérka loni naopak meziročně téměř zdvojnásobila čistý zisk na 21,33 milionu korun. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy Palírny U Zeleného stromu.

"Pokles výnosů i tržeb proti předchozímu roku byl způsoben vlivem zákona o významné tržní síle, kdy došlo ke změnám standardně sjednávaných obchodních podmínek," uvedl ve výroční zprávě ředitel společnosti Pavel Kadlec. Celkové tržby likérky včetně spotřební daně se loni zvýšily o šest procent z 1,36 miliardy korun v roce 2015 na 1,44 miliardy korun.

Tržby Palírny U Zeleného stromu loni podle Kadlece vzrostly u významných značek, jako jsou Stará myslivecká a Hanácká vodka. Naopak klesly u privátních značek.

Export se na loňských tržbách prostějovské likérky za vlastní výrobky podílel zhruba 12 procenty. Firma vyváží lihoviny do více než 20 zemí světa. Největším exportním trhem zůstává pro společnost Slovensko, lihoviny dodává také do Německa, Polska, Anglie, Ruska, Švédska, Kanady či do Austrálie.

Nejúspěšnějším exportním artiklem je podle společnosti Green Tree Absinth. V ČR kromě vlastních značek firma distribuuje například irskou whisky Bushmills, vodku Puschkin a lihoviny Berentzen.

Letos likérka plánuje zvýšit tržby na 1,54 miliardy korun. Společnost se chce prosadit s výrobky, jako jsou Blend 42 Vodka a Hanácká vodka, například ve Spojených státech, Japonsku, Číně nebo na Filipínách.

Společnost Palírna U Zeleného stromu vznikla v roce 2011 sloučením společností Granette a Starorežná Prostějov. Roční produkce firmy činí zhruba 120.000 hektolitrů alkoholických nápojů. Do jejího výrobního portfolia patří více než sto produktů, například Stará myslivecká, Starorežná a Hanácká vodka. V roce 2012 firma dokončila přesun výroby likérů z Ústí nad Labem do Prostějova, kde už po staletí funguje Palírna U Zeleného stromu.


Zdroj: ČTK, 24. 7. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 08:04