Agris.cz - agrární portál

Myslivci odlovili na Moravě skoro 450 divočáků

25. 7. 2017 | ČTK

Za týden odlovili myslivci v území intenzivního lovu na Moravě 449 divokých prasat, nejvíce v okresech Uherské Hradiště a Hodonín. U žádného z nich test neprokázal africký mor. Nemoc, která není přenosná na člověka, veterináři aktuálně potvrdili u 61 divočáků v zamořené oblasti na Zlínsku. ČTK to dnes sdělil zástupce mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. V posledních letech se v oblasti odlovilo v průměru 13.552 divočáků ročně.

"Všechna v této oblasti odlovená zvířata se dle nařízení SVS vyšetřují na africký mor prasat. Ve 447 případech skončilo vyšetření negativním výsledkem, u dvou případů se jednalo o nevyšetřitelný vzorek, u žádného vyšetřeného vzorku nebyla zjištěna přítomnost moru," uvedl Majer. Nejvíce prasat, 157, ulovili myslivci na Uherskohradišťsku. Z dalších okresů Zlínského kraje jich bylo 52 zastřeleno na Vsetínsku a 39 na Kroměřížsku.

Počet uhynulých prasat v zamořeném území a okolí vzrostl na 96, pozitivně testované případy jsou zatím stále v katastrech, kde se už mor vyskytl.

Myslivci začali o víkendu na Zlínsku budovat ochrannou linii složenou z 12.000 kelímků naplněných páchnoucí pěnou, která má zabránit šíření afrického moru prasat ze zasaženého území do okolí. Speciální ohradníky myslivci pokládali na 40 kilometrů dlouhém úseku na trase Lukov, Fryšták, Zlín, Lípa, Slušovice a Hrobice. Podle nařízení Státní veterinární správy museli myslivci ohradníky nainstalovat nejpozději v sobotu, jinak jim hrozí pokuta. Podle Majera se budou ohradníky kontrolovat i v tomto týdnu. "Kontroly potrvají do středy, pak budeme moci říct, zdali došlo k nějakému pochybení," řekl ČTK Majer.

Například členové Mysliveckého spolku Lukov-Vlčková v sobotu podle jejich předsedy Jiřího Jangota osadili na 5200 metrů dlouhém úseku poblíž Lukova přes tisíc pachových ohradníků. "Bylo nás na to 14. Všechny ohradníky jsme stihli rozmístit od šesti do jedenácti hodin," řekl Jangot.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína u areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati.

Africký mor prasat přenášejí volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečný. Stát kvůli africkému moru prasat nařídil intenzivní lov divočáků na celém území Česka a povolil dosud zakázané techniky lovu. Minulý týden pak veterináři povolili odstřel prasat i v části zamořeného Zlínska, myslivci se ale musejí nechat proškolit veterináři. Myslivci v celé zemi mohou lovit prasata za pomoci dříve zakázaných metod, například na pozemcích, kde zemědělci sklízejí obilí a řepku, a za pomoci umělého světla.


Zdroj: ČTK, 25. 7. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 23:27