Agris.cz - agrární portál

Degustátoři začnou v národní soutěži hodnotit moravská vína

1. 8. 2017 | ČTK

Degustátoři začnou od 10. srpna hodnotit vína v Národní soutěži vín, konkrétně v její moravské části. První přijde na řadu velkopavlovická podoblast, následovat bude slovácká, mikulovská a znojemská, uvedli dnes v tiskové zprávě organizátoři největší vinařské soutěže v republice.

"Známost a prestiž soutěže mezi vinaři a veřejností rok od roku roste a s ní roste i počet přihlášených vzorků. Jen vloni jich soutěžilo přes 2000. Větší počet přihlášených vín pak znamená vyšší konkurenci i rostoucí význam získaných ocenění a také o to reprezentativněji vypovídá o charakteru vín dané vinařské podoblasti," uvedl Martin Půček, ředitel Svazu vinařů ČR.

Nejlépe hodnocenému vínu každé podoblasti bude udělen titul Šampiona, budou také určeni vítězové jednotlivých kategorií. Úspěšným vínům budou podle dosažených bodů uděleny medaile a vinaři s nejvyšším průměrným hodnocením přihlášených vín dané podoblasti získají cenu za nejlepší kolekci. Hodnocení vín vinařské oblasti Čechy se již konalo 24. května v Mělníku a Šampionem se stal Ryzlink rýnský 2015, kabinetní víno ze Školního statku Mělník.

Nejlepší vína dále postoupí do prvního už celostátního kola Salonu vín - národní soutěže vín ČR 2018, kde se utkají se zástupci všech ostatních vinařských podoblastí. Ti nejlepší postoupí do finálového kola, které rozhodne o zlatých a stříbrných medailích Salonu vín ČR 2018, vítězích kategorií, titulu absolutního Šampiona a nejlepší kolekci soutěže.

Celkovým šampionem se loni v soutěži stalo poprvé v historii červené víno, konkrétně Merlot 2012, výběr z hroznů barrique, Château Valtice - Vinné sklepy Valtice.


Zdroj: ČTK, 1. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:07