Agris.cz - agrární portál

Na Zlínsku se dnes kvůli moru prasat začínají stavět ohradníky

4. 8. 2017 | ČTK

Na Zlínsku dnes začne instalace elektrických ohradníků kolem ohniska nákazy africkým morem prasat. O jejich osazení se postará najatá soukromá firma. První ohradníky by se měly objevit mezi Zlínem a Fryštákem a mezi Slušovicemi a Lípou. Už s dříve nainstalovanými pachovými ohradníky mají zabránit šíření moru mimo zamořené území.

Osazení ohradníků souvisí se stavem nebezpečí, který zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) vyhlásil v pondělí na katastrálním území měst a obcí Březová, Fryšták, Hrobice, Hvozdná, Lípa, Lukov, Ostrata, Slušovice, Veselá, Zlín a Želechovice nad Dřevnicí. Výstavba ohradníků, které budou lemovat část ze 45 kilometrů dlouhého okruhu kolem území nákazy, by měla trvat do příštího týdne.

Dnes dopoledne má také ze Zlína vzlétnout vrtulník, ve kterém poletí Čunek spolu s policisty. Chtějí si prohlédnout ohnisko nákazy a zjistit, zda lze z výšky identifikovat úhyn divokých prasat.

Do ohniska zákazy nesmějí vstupovat lidé se psy a dalšími domácími zvířaty. Zemědělcům bylo zakázáno na 115,5 hektaru půdy sklízet úrodu. Dostatek potravy má divočáky udržet v zamořené oblasti a zabránit dalšímu šíření choroby. První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína. Chorobu přenáší volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečná.


Zdroj: ČTK, 4. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 16:48