Agris.cz - agrární portál

Zelená nafta jede, ale administrativa je podle zemědělců náročná

4. 8. 2017 | ČT 24

Lesníci nebo rybníkáři už měsíc využívají zvýhodněnou zelenou naftu. Větší slevu mají taky chovatelé, kdy vrácená část se nově počítá podle množství zvířat na hektar. Zemědělci to vítají, zejména ti menší ale upozorňují na náročnou administrativu.

Označit vytěžené dřevo, vysypat lapač na kůrovce a zkontrolovat práci dřevařů. Lesník Jiří Pohan se tak stará nejenom o vlastní les, ale jako hospodář i o lesy cizí. Měsíčně v terénu najezdí i patnáct set kilometrů.

„Tento vůz při spotřebě 10 litrů průměrně spotřebuje 150 až 200 litrů nafty měsíčně,“ konstatuje lesník a předseda České komory odborných lesních hospodářů Jiří Pohan. Díky zelené naftě už tento měsíc ušetří osm set korun. Hlavně se mu ale o několik tisíc zlevní těžba dřeva a jeho převoz.

Od letošního března mají slevu na pohonné hmoty také zemědělci v živočišné výrobě. Jako jediní o ni mohli zažádat i zpětně, tedy za celý rok 2016.

Například tak v kravíně ZEA Světice jen za stroje, které navážejí krmení nebo uklízí hnůj, dostali za loňský rok zpátky 250 tisíc korun. „Pomohli nám přežít to, když jsme mléko vyráběli více než za 8 korun 50 a dostávali jsme za něj 6 korun,“ říká předseda ZEA Světice Jaroslav Švec.

Pro zemědělce se živočišnou výrobou je teď vratka nejvyšší. Rostlináři, lesníci i rybníkáři mají nárok jen na necelé 4 a půl koruny za litr. Za dva roky bude právě tato částka platit pro všechny zemědělce. „To je prostě podpora státu pro to, aby tyto činnosti byly dlouhodobě udržitelné, aby nezanikaly, aby lidé z těchto profesí a z venkovských oblastí neodcházeli,“ vysvětluje ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Pomáhá spíše velkým farmám, velkým subjektům a tím pádem ohrožují životaschopnost a konkurenceschopnost těch malých firem,“ říká naopak člen sněmovního zemědělského výboru Petr Bendl (ODS). Výtky mají i zemědělci. Vadí jim náročná administrativa i to, že kromě finanční správy musí navíc jednat ještě s celníky.

„Ty jejich takříkajíc osobní náklady budou vyšší než ten efekt úspory peněz,“ míní Pohan. „Bohužel je také problém ten, že každý půlrok se ta pravidla mění,“ dodává Švec. Přesto se shodují, že každá ušetřená koruna navíc je dobrá. Celkem tyto úlevy letos vyjdou na 1,3 miliardy korun.

zdroj: ČT24


Zdroj: ČT 24, 4. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 13:46