Agris.cz - agrární portál

Pálenice Vysočiny čekají méně ovoce, včetně švestek na slivovici

7. 8. 2017 | ČTK

Pěstitelské pálenice na Vysočině, které oslovila ČTK, očekávají vzhledem k očekávané menší úrodě ovoce v kraji nižší výrobu pálenky. Třešně na zahrádkách skoro nebyly a švestek bude nejspíš podstatně méně než před rokem. Vyhlídky zahrádkářů na sklizeň ovoce se liší podle toho, jak jejich pozemky postihly jarní mrazíky a pak sucho. Vláha nejvíc chybí na Třebíčsku. Pálenic na Vysočině podle údajů celního úřadu funguje rovných 50.

"Třešně nejsou, meruňky taky ne, čekáme, jestli budou nějaká jablka," řekl František Šmahel, který provozuje lihovar a pálenici v Mohelně na Třebíčsku. Tato pálenice ještě sezonu nezahájila. Šmahel předpokládá, že bude nejslabší za tři desetiletí jeho působení v oboru.

Pálenice v Kozlově na Žďársku otevřela zkraje měsíce. "Je to slabší než jiný rok," uvedl majitel Karel Eliáš. Doplnil, že třešně na zahrádkách v okolí nebyly, něco málo je blum a vidět jsou i nějaké hrušky a jablka. "I ty švestky, ale není to jako loni. Loni byly stromy obsypané, letos tady je třetina nebo nic," řekl.

Ve Stonařově na Jihlavsku je pálenice v provozu přibližně měsíc. "Ale nejedeme na plný výkon," řekl její provozovatel Jiří Smejkal. Také do této pálenice vozí zahrádkáři méně letního ovoce. Meruňky sice v některých místech byly, ale kvůli suchu velmi drobné.

Po uplynulé sezoně, kterou Smejkal označil díky úrodě švestek jako jednu z lepších, teď očekává spíš průměrnou výrobní kampaň, pokud ovoce v zahradách neponičí třeba ještě kroupy nebo nedostatek vody. "Tady to zatím vypadá na pěknou úrodu jablek," řekl. Urodit by se mohly i nějaké hrušky. Švestky jsou místy. "Ale nebude zle, zase nějaká slivovička bude," věří.

V minulé kampani, která úředně skončila 30. června, vyrobily pálenice v kraji celkem 237.360 litrů stoprocentního alkoholu, o rok dříve 218.346 litrů. ČTK to sdělil mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina Richard Zeman. Při kontrolách celníci poslední dobou zaznamenali pouze několik pochybení u pěstitelů. Někteří si nechali z jedné sklizně vyrobit více než 30 litrů čistého alkoholu, což je množství které si mohou dle zákona nechat vypálit za sníženou sazbu daně.


Zdroj: ČTK, 7. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 10:58