Agris.cz - agrární portál

Na Zlínsku začne kvůli moru platit zákaz vstupu do lesů a polí

9. 8. 2017 | ČTK

Na Zlínsku dnes kvůli obavám z šíření afrického moru prasat začne platit zákaz vstupu lidí do lesů, polí a na polní cesty v oblasti ohniska nákazy. Opatření vyhlásil hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). Týkat se nebude lidí, kteří v zamořené oblasti žijí, myslivců a vybraných lesních hospodářů a zemědělců.

Zákaz vstupu má vytvořit prostředí, v němž se budou zvířata cítit bezpečně a nerušena člověkem. Kraj ve spolupráci s veterináři, myslivci a zemědělci bude území zakrmovat a zvířata postupně odchytávat do klecí, aby nemigrovala do jiných oblastí za potravou a nákaza se dále nešířila.

Úplný zákaz vstupu se bude podle Čunka týkat oblasti o rozloze zhruba 50 kilometrů čtverečních vymezené už dříve osazenými elektrickými a pachovými ohradníky a katastry měst a obcí Lípa, Slušovice, Březová, Lukov, Fryšták a Zlín. Zákaz vstupu má platit minimálně do 29. srpna. Pod hrozbou pokut až do 20.000 korun ho budou kontrolovat policisté.

V ohnisku nákazy bude zakázán lov veškeré zvěře. Hejtmanství dnes také plánuje začít s nákupem chladicích boxů pro myslivecká sdružení působící na Zlínsku. Sloužit mají k uchovávání ulovených divočáků. Pokud se prokáže, že zastřelená divoká prasata nemají africký mor, budou je moci myslivci nově využít ke spotřebě. Opatření mají myslivce motivovat ke zvýšenému odlovu divokých prasat.


Zdroj: ČTK, 9. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 03:24