Agris.cz - agrární portál

Letní Flora nabídne návštěvníkům setkání v Rajské zahradě

10. 8. 2017 | ČTK

Rajská zahrada bude dominovat letošní letní etapě mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora Olomouc. Jejím autorem je Ivar Otruba, který se inspiroval Starým zákonem a knihou Genesis. Druhým tématem hlavní expozice bude Léčivá síla stromů, řekla dnes novinářům garantka výstavy Jana Jirovská. Flora nabídne i přehlídku tisíců pestrobarevných květin, kterým budou vévodit mečíky, lilie a růže. Netradičním zážitkem bude výstava Terakotová armáda. Flora se uskuteční od 17. do 20. srpna.

Dvě hlavní témata se představí v největší hale olomouckého výstaviště - v pavilonu A. Jedním z nich je Setkání v Rajské zahradě autora Ivara Otruby. "Návštěvníci se přes nebeskou bránu a bránu do ráje ocitnou ve stylizovaném ráji, ve kterém nebude chybět ani strom poznání. Do ráje vtékají čtyři řeky stejně jako to stojí v knize Genesis," uvedla Jirovská.

Druhým hlavním tématem je Léčivá síla stromů, kterou výstaviště připravuje po roční přestávce. Představí léčivé stromy i domácí a cizokrajné druhy léčivých rostlin. Výstavu chystá Sdružení pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin Pelero. "Chceme poukázat na to, co kolem nás roste, jde například o lípu, topol nebo černý bez. V současné době se na naše české stříbro trochu zapomíná, chceme připomenout, že naše krajina je velmi vzácná," řekla za spolek Pelero Helena Pluháčková. Expozici doplní přednášky i odborná poradna.

Na galerii hlavního pavilonu bude mít své místo opět přehlídka Vyznání růžím. V pavilonu B budou k vidění okrasné dřeviny Svazu školkařů, v pavilonu C bude hlavním tématem výstavy Plevel - přátelé a nepřátelé zahrádkářů. "Lidé uvidí, že i plevel může mít spoustu léčivých účinků," uvedla garantka výstavy. Český zahrádkářský svaz představí také tradiční i méně známé odrůdy ovoce a zeleniny.

Letní Flora chystá i výstavu Terakotová armáda - Odkaz prvního čínského císaře, která bude do 24. září v pavilonu G. "Jde o výstavu putovní, poprvé se představila v Karlových Varech. K vidění bude 70 hliněných soch vojáků o váze 150 kilogramů a dvě repliky koní, chybět nebudou ani zmenšené repliky bojových vozů," uvedl pořadatel výstavy Kamil Žůrek.

Výstavu Flora tradičně doprovodí Letní zahradnické trhy, kterých se každoročně zúčastní na 150 prodejců s nabídkou květin, okrasných dřevin, zahradnického sortimentu i pomůcek a potřeb pro zahrádkáře. Letní etapu mezinárodní výstavy květin Flora Olomouc loni v srpnu navštívilo zhruba 26.000 lidí, o tisíc víc než v roce 2015.

Alena Horáková


Zdroj: ČTK, 10. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:38