Agris.cz - agrární portál

Letní výstava Floria láká návštěvníky na Zahradu smyslů

11. 8. 2017 | ČTK

Na kroměřížském výstavišti Floria dnes začala letní etapa stejnojmenných zahrádkářských výstav. Její 41. ročník potrvá do neděle. Návštěvníci se mohou těšit především na expozici s názvem Zahrada smyslů, vytvořenou ze stovek odrůd řezaných květin. Mimo zrak a čich lidé při jejím procházení zapojí do poznávání díky připravené ochutnávce jedlých květů také chuť, řekl ČTK ředitel výstaviště Vojtěch Zahradník.

"Hlavní myšlenkou letošní výstavy je očarování všech lidských smyslů. Návštěvníci mohou ochutnat koktejly nebo části rostlin z nejrůznějších květin, například aksamitníku, denivky, bohyšky, růže, levandule nebo begónie, která má úžasnou kyselou chuť a dělají se z ní například saláty," uvedl Zahradník.

Zájemci mohou se zavázanýma očima vyrazit i na krátkou procházku po haptické stezce. Vyzkouší si chůzi po kamíncích, květinách nebo mechu. Sluch lidí pak podle Zahradníka potěší tóny klavíru.

Květinová výstava se stejně jako loni rozšířila i mimo areál výstaviště. Zahradničtí aranžéři vyzdobili kroměřížský kostel svatého Jana Křtitele a barokní kapli Bolestné Panny Marie u kostela svatého Mořice. Ke kostelům bude návštěvníky přepravovat minibus od areálu výstaviště. "Chceme dostat lidi i do centra historické Kroměříže," sdělil Zahradník.

Pořadatelé připravili i bohatý doprovodný program. Na výstavišti vystoupí Jakub Smolík, Mistříňanka, Stanely ́s Dixie Street Band a další. Návštěvníci se také mohou přihlásit do soutěže o nejlepší vdolek. Upečené vdolky stačí přinést v neděli do 12:00 na kroměřížské výstaviště.

Kroměřížské výstaviště Floria, pojmenované po tradičních pěstitelských přehlídkách dříve konaných ve Věžkách na Kroměřížsku, hostilo jako první podzimní verzi těchto výstav v roce 2012. Součástí letošního ročníku bude i podzimní etapa, která se bude konat 28. září až 1. října. Loni si letní výstavu Floria nenechalo ujít 17.000 návštěvníků. Každý rok na výstaviště zavítá přes 150.000 návštěvníků.


Zdroj: ČTK, 11. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 21:49