Agris.cz - agrární portál

Spotřeba nealka roste, každý Čech vypije 215 litrů za rok

12. 8. 2017 | ČTK

Spotřeba nealkoholických nápojů v Česku loni vzrostla o téměř dvě procenta. Každý Čech loni vypil v průměru 215 litrů nealkoholických nápojů, předloni to bylo 212 litrů. Kromě počasí se na růstu podepsalo zlepšení ekonomické nálady a ochota lidí víc utrácet. ČTK o tom dnes informoval Svaz výrobců nealkoholických nápojů. Ve spotřebě dominují limonády, následuje balená voda.

Z celkového objemu 2,3 miliardy litrů spotřebovaných nealkoholických nápojů na každého Čecha připadá 124 litrů sycených nápojů a 50 litrů balených vod. Limonády se na spotřebě nealka podílejí 57 procenty, balená voda téměř čtvrtinou. Sirupy loni tvořily 15 procent prodejů a džusy pět procent.

V letním horku lidé pijí více vodu, v chladnějších měsících slazené nápoje. "Češi rádi zkouší nové nápoje, boom ochucených nealkoholických piv je už minulostí, letos zaznamenáváme v souvislosti se zdravým životním stylem posun spotřebitelské poptávky k nápojům se sníženým energetickým obsahem," uvedl prezident svazu Jiří Pražan.

Ve srovnání se spotřebiteli v jiných evropských zemích Češi v pití nealka patří k průměru. Největší spotřebu mělo loni Německo, kde si každý obyvatel dopřál zhruba 347 litrů nealkoholických nápojů. Nejméně nealka vypili v Litvě, a to 118 litrů na obyvatele.


Zdroj: ČTK, 12. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:03