Agris.cz - agrární portál

Medu je o polovinu méně. Kvůli jarním mrazům

14. 8. 2017 | Denik.cz

Moravští včelaři hlásí úbytek medu. Oproti loňsku je snůška téměř poloviční. Ceny medu přesto zatím zůstávají podobné jako před rokem.

Jaroslav Kejík z Boskovic využívá med prakticky denně do čaje i na vánočku. Přednost dává tomu od včelaře. „Nejenže se medy od včelařů nedají s těmi ze supermarketu srovnat chuťově, nevěřím často ani jejich složení. Drobný včelař prodává med stálým zákazníkům. Nechce si poškodit pověst. Navíc mě těší, když můžu podpořit české včelaře, ale i pěstitele a chovatele obecně,“ podotknul Kejík.

Na zimu med raději nakoupil už s předstihem. A podle včelaře Pavla Bartoše z Olešnice dobře udělal. „Medu je málo, kdo si nenakoupí teď, může mít v zimě problém. Jakmile začnou podzimní chřipky, poptávka vždycky roste,“ uvedl.

Už loňská sezona patřila ke slabším. Tu letošní ovlivnily květnové ranní mrazy a dlouhodobé sucho. „Nekvetly švestky ani lípy. Pomrzla většina ovocných stromů. Les pro změnu vyschl,“ posteskl si Bartoš.

U medu květového a smíšeného zaznamenal průměrnou snůšku. Kvůli nedostatku vody stočil výrazně méně tmavého lesního medu, který stále vítězí na žebříčku oblíbenosti. „Lidé ho mají rádi, protože nekrystalizuje. Ve skleničce neztuhne. Ve skutečnosti se ale vyrábí z exkrementů mšic, které včely sbírají na listech. Proto je zdravější med květový,“ tvrdí Bartoš, který vlastní třináct včelstev. Cena medu se u něj pohybuje okolo 130 korun za kilogram.

Kontroly medu

· Medy české produkce pravidelně kontroluje Státní veterinární správa. 

· Při posledním šetření uspěly všechny testované vzorky, uvádí na svých webových stránkách. 

· Český med označila za kvalitní.

I na Vyškovsku zmrzlo mnoho stromů. Jarní snůška, která zajišťuje až polovinu výnosu, na některých místech vůbec nebyla. „Když je průměrný rok, z jednoho včelstva je přibližně dvacet kilogramů medu za rok. Letos to bylo kolem deseti kilogramů,“ srovnával Oldřich Wagner z Vážan, který se stará o pětatřicet včelstev.

Podobně to vidí i předseda spolku Včela pro Moravský kras Radek Mrva. „Medu je zhruba polovina,“ odhadl.

Optimističtěji reagoval včelař René Švancara z Veselice. „Medu mám asi o třetinu méně než loni, což není tak zlé,,“ řekl. Cenu zatím neměnil. Kilogram u něj vyjde na sto padesát korun.

Ani jeden z oslovených včelařů nemusel bojovat s včelím morem. Na Vyškovsku se však objevila nemoc varroáza. „Zjara jsme řešili úhyny asi pětiny včelstev. Současná vedra navíc podporují množení roztočů,“ doplnil včelař Miroslav Sedláček z Bučovic.

PETRA SEDLÁKOVÁ

Autor: Redakce


Zdroj: Denik.cz, 14. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 12:51