Agris.cz - agrární portál

Výrobci mraženého pečiva Profrost loni klesly tržby i zisk

15. 8. 2017 | ČTK

Akciové společnosti Profrost, která v Prostějově vyrábí hluboce mražené pečivo pro obchodní řetězce, loni druhým rokem v řadě klesly tržby. Zatímco v roce 2015 společnost snížila tržby z rekordních 454 milionů korun v roce 2014 na 446 milionů korun, tak loni utržila 430 milionů korun. ČTK dnes údaje získala z výroční zprávy společnosti Profrost, která patří do skupiny Agrofert.

Firmě Profrost v roce 2016 klesl i čistý zisk z 69,7 milionu korun v roce 2015 na 65,15 milionu korun. Předsedkyně představenstva společnosti Profrost Simona Sokolová ve výroční zprávě uvedla, že podniku sice loni mírně klesly tržby, avšak plánovaný zisk byl překročen o 13 procent. Náklady na suroviny a ostatní režie byly podle Sokolové v roce 2016 stabilní. Na druhou stranu ale vzrostly osobní náklady kvůli situaci na trhu práce, který se vyznačuje nízkou nezaměstnaností.

Společnost Profrost loni vyráběla ve čtyřsměnném provozu na všech výrobních linkách. Sokolová ve výroční zprávě uvedla, že firmě se v roce 2016 nepodařilo zprovoznit další plánovanou linku, jejíž instalace byla posunuta na letošní rok. "Nová výrobní linka navýší stávající výrobní kapacitu a zároveň rozšíří sortiment," uvedla Sokolová.

Hodnotu plánované investice do nové výrobní linky vedení společnosti Profrost nezveřejnilo. Loni firma podle Sokolové investovala celkem 31 milionů korun.

Společnost Profrost byla v Prostějově založena v roce 2006 a výrobu hluboce mraženého pečiva zahájila o rok později. Produkce, která zahrnuje pět desítek druhů pečiva určeného i k domácímu dopečení, společnost dodává zejména obchodním řetězcům.

V podniku byly postupně instalovány tři výrobní technologie, které podle Sokolové mohou měsíčně zpracovat až 1000 tun mouky. Naposledy v roce 2012 společnost Profrost v Prostějově zkolaudovala přístavbu výrobní haly a novou administrativní budovu za 63 milionů korun.

V Česku loni firma Profrost prodala zmražené pečivo za 375 milionů korun a do zahraničí exportovala zboží za 55 milionů korun. Hlavním exportním trhem je Slovensko. Společnost loni zaměstnávala v průměru 157 lidí.

Rozpékané pečivo v posledních letech získalo významné zastoupení na pultech obchodů. Pekařské výrobky, které jsou v prodejnách dopékány ze zmrazených polotovarů nebo prodávány po předchozím rozpečení hotového výrobku, musí být od srpna 2012 v obchodech označeny.

Prodej rozpékaného pečiva ani poté neklesl a tvoří asi třetinu celkové nabídky obchodů. V západní Evropě rozpékané pečivo představuje až polovinu trhu s pekařskými výrobky. Rozpékané pečivo ale podle některých odborníků rychleji tvrdne, a proto se do něj někdy přidávají emulgátory a stabilizátory.

Prostějovský závod společnosti Profrost je podle vedení firmy nejmodernější továrnou svého druhu ve střední Evropě. Podstatou výroby mraženého pečiva je jeho šokové zmrazení při teplotě asi minus 33 stupňů Celsia. Trvanlivost je podle informací firmy mezi šesti až devíti měsíci.


Zdroj: ČTK, 15. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 01:47