Agris.cz - agrární portál

V pražských lesích je 29 bodů záchrany

15. 8. 2017 | ČTK

V pražských lesích jsou nově tabule s kódy, které při tísňovém volání usnadňují záchranářům lokalizaci krizové situace. Na místa v lesích a lesoparcích, jež vytipovali hasiči, nechal magistrát umístit 29 tabulek, které tyto body záchrany spojují s konkrétními GPS souřadnicemi. Dnes o tom informoval pražský magistrát. Nápisy se nacházejí v místech, která jsou snadno dostupná pro vozidla integrovaného záchranného systému.

"Operátoři tísňových linek téměř každý den narážejí na to, že volající o pomoc nedokážou popsat, kde se nacházejí. Důvodem bývá stres a neznalost prostředí," uvedl ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský. Dodal, že operátoři na tísňových linkách jsou vyškoleni, aby volajícího navedli k pomocnému systému.

Kódy označující místa jsou kombinací dvou písmen a tří čísel, pod nimiž jsou telefonní čísla všech složek záchranného systému. "Uvedení kódu při telefonátu na tísňovou linku umožní policii, hasičům či zdravotnické záchranné službě rychlejší zásah a poskytnutí pomoci," řekl novinářům radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO).

Praha má 2900 hektarů parků a lesoparků, které denně navštíví několik tisíc lidí. Hasiči vytipovali 29 míst, kde bývá nejvíce lidí, a je proto vysoké riziko, že může nastat krizová situace. Informační tabulky jsou v dostupných místech v blízkosti špatně přístupných úseků, zpravidla jde o křižovatky.

"Prvních 29 bodů, které tady jsou dneska už instalovány, tak to může být jen začátek a budeme rádi, když třeba veřejnost navrhne další body. Hasičský záchranný sbor je pak prověří, jestli jsou dostupné a můžou se tyto body tímto způsobem rozšiřovat," řekl ředitel Lesů hlavního města Prahy Vladimír Krchov. Tabule už jsou například v Divoké Šárce, Klánovicích či Modřanech. S jejich umísťováním se nepočítá v blízkosti zástavby, kde se lidé snadněji orientují.

Kódy ulehčující záchranářům orientaci jsou v Praze umístěny na sloupech veřejného osvětlení. Dále se s nimi lidé mohou setkat například na železničních přejezdech.


Zdroj: ČTK, 15. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 14:46