Agris.cz - agrární portál

Českému Nestlé loni vzrostl zisk o pětinu na 444 milionů korun

18. 8. 2017 | ČTK

České pobočce největšího světového výrobce cukrovinek Nestlé loni meziročně vzrostl zisk o 19,7 procenta na 444 milionů korun. Tržby jí stagnovaly na 11,3 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou firma zveřejnila ve Sbírce listin. Firemní továrny Zora Olomouc a Sfinx Holešov loni vyrobily cukrovinky za více než 5,6 miliardy korun, což je stejná hodnota jako předloni. Více než polovinu těchto produktů firma vyvezla.

Mezi hlavní prodávané značky firmy patří v Česku Orion, Studentská pečeť, Margot, Kofila, bonbony Bon Pari, Jojo a Lentilky. Společnost vyrábí i potraviny značky Maggi, kávu Nescafé a nápoje Caro či Granko. Část prodejů tvoří potrava pro domácí mazlíčky Purin - Pro Plan či Friskies.

Firma, která loni zaměstnávala 2040 zaměstnanců a deset vedoucích pracovníků, je vlastněná švýcarskou mateřskou společností. Té také vyplatí celý loňský zisk.

Čistý zisk švýcarského potravinářského gigantu Nestlé v loňském roce klesl o šest procent na 8,5 miliardy švýcarských franků (216 miliard Kč). Firma ve své výsledkové zprávě uvedla, že zesílí snahu o snižování nákladů. Zisk výrazně zaostal za očekáváním analytiků, kteří počítali s jeho nárůstem v průměru na téměř 9,6 miliardy švýcarských franků z 9,1 miliardy v předchozím roce. Celkové tržby se loni zvýšily o téměř jedno procento na 89,5 miliardy franků (2,3 bilionu Kč).

Spotřeba čokoládových cukrovinek v Česku klesá, Češi jich snědí v průměru necelé čtyři kilogramy za rok. Pokles spotřeby čokoládových cukrovinek pokračuje od roku 2012, kdy spotřeba dosáhla čtyři kilogramy. Podle posledních údajů Českého statistického úřadu klesla předloni spotřeba čokoládových cukrovinek v Česku meziročně o 5,8 procenta na 3,6 kilogramu na osobu.


Zdroj: ČTK, 18. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 04:19