Agris.cz - agrární portál

Hejtman Čunek zmenšil oblast, kde platí zákaz vstupu kvůli africkému moru prasat

18. 8. 2017 | ČT 24

Oblast ohniska nákazy africkým morem prasat na Zlínsku, do které je zakázán vstup, se od čtvrtka, rozhodnutím hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) zmenšila. Území tak teď přesně nekopíruje správní obvody ani katastry obcí. Jeho hranice ale věrně kopírují pachové a na některých místech elektrické ohradníky. Zároveň jde o reakci na očekávaný velký počet návštěvníků Barum Czech Rally, která se na Zlínsku pojede příští týden. 

Takzvaná červená zóna je jasně vymezena silnicemi a zástavbou měst a obcí. Ohnisko nákazy má teď ucelenější geometrický tvar. Z jeho okrajů zmizely některé výběžky do lesů a polí, jak tomu dosud bylo například u Březové. „Červená zóna se řádově zmenšila o šest až deset kilometrů čtverečních,“ hejtman Jiří Čunek ( KDU-ČSL).

„Chceme udělat všechno pro to, aby nakažená prasata zůstala v červené zóně a myslivci je mohli pochytat. Zvýšený počet lidí v území by mohl prasata vyplašit a to nechceme,“ dodal hejtman Čunek. Zdůraznil, že policie bude nadále intenzivně kontrolovat dodržování zákazu vstupu do území. V případě porušení zákazu hrozí pokuta až do výše dvacet tisíc korun.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdila nákaza africkým morem prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína. Dosud byla choroba potvrzena u devadesáti uhynulých divokých prasat nalezených v epicentru nákazy. Chorobu přenášejí volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečná.

zdroj: ČT24/ČTK


Zdroj: ČT 24, 18. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 08:44