Agris.cz - agrární portál

Na osmi hektarech pozemků u Jihlavy začal ruční sběr konopí

18. 8. 2017 | ČTK

Na pozemcích Biofarmy Sasov v Jihlavě začala tento týden sklizeň květu konopí, které tam vyrostlo na osmi hektarech polí. Jde o odrůdy takzvaného technického konopí, které se nedají zneužít jako droga. Sběrači budou vrcholy konopných stonků ručně strhávat do konce září, řekla ČTK Hana Gabrielová, která sklizeň organizuje. Po usušení se tato zelená hmota využívá v potravinářství. Na farmě mohou lidé ochutnat konopné sádlo či klobásy.

"Máme šest různých odrůd, ranější i pozdnější. Dozrávají postupně, abychom to všechno stihli sklidit," řekla Gabrielová. Všechny tyto odrůdy konopí jsou podle ní certifikované. Byly vyšlechtěny tak, aby neobsahovaly psychoaktivní THC, ale obsahují další látky nazývané kanabinoidy.

V Sasově se povolené odrůdy konopí pěstují více let. Kvůli suchu letos konopí narostlo o něco méně, i tak jde o porosty vysoké dva tři metry. Na sklizni od pondělí pracují dvě desítky sběračů. Mladí lidé vybavení rukavicemi drhnou květ ze stonků a dávají ho do bedniček. Zelená hmota se pak suší na sítech v sušárně v areálu farmy, v níž se využívá odpadní teplo z místní bioplynové stanice. Vytřiďují se z ní také semínka a zbytky stonků.

Firma Hempoint sídlící na farmě, jíž je Gabrielová jednatelkou, využívá tento materiál kupříkladu k výrobě čajů a bylinkových solí. Jiným výrobcům slouží třeba i při výrobě piva či potravinových doplňků. Biofarma známá mimo jiné chovem strakatých přeštických prasat, používá list a květ konopí při výrobě jednoho druhu klobás. Konopné sádlo ze Sasova se v soutěži Svazu PRO-BIO stalo Českou biopotravinou roku 2014.

V ČR je povoleno pěstování takzvaného technického konopí s obsahem psychoaktivní látky THC do 0,3 procenta. Například v léčebném konopí je této látky zpravidla 19 procent. Na Vysočině letos oznámili celnímu úřadu pěstování technického konopí tři pěstitelé, největší rozloha je v Sasově.

Věra Stejskalová 


Zdroj: ČTK, 18. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 09:48