Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 17.8. 2017

18. 8. 2017 | Agris

Bioreaktor finských vědců potřebuje k výrobě jídla dodávat jedinou věc, elektřinu

V rámci projektu „Jídlo z elektřiny“ na Lappeenranta University of Technology a VTT Technical Research Centre of Finland vytvořili finští vědci bioreaktor, ve kterém jsou schopni prostřednictvím elektrolýzy produkovat prášek sestávající se z 50 % z bílkovin a z 25 % ze sacharidů.

Opatření proti moru prasat jsou nedostatečná, tvrdí experti z Mendelovy univerzity

Odborníci z Mendlovy univerzity jsou znepokojení postupem proti šíření afrického moru prasat. Považují dosavadní strategii za nedostatečnou a nebezpečnou. Upozorňují na vysoké riziko rozšíření nákazy do dalších oblastí v souvislosti s migracemi prasat. Navrhují například vestavěná odchytová zařízení v oplocení, otrávené návnady v ohnisku nákazy a povolání armády.

Vědci představili nový druh rýže. Zjistili, že má výjimečně velké množství antioxidantů

Čínští výzkumníci představili nový druh rýže, takzvanou nachovou. Svět má oslovit nejen svojí netradiční barvou, ale hlavně extrémně vysokým obsahem antioxidantů. Její konzumace by tak mohla pomoci při snižování rizika vzniku rakovinného bujení, srdečních chorob nebo diabetu.

Tesco přestane ve Střední Evropě prodávat vejce z klecových chovů

Obchodní řetězec Tesco přestane do roku 2025 prodávat vejce z klecových chovů v zemích Střední Evropy. V Česku, Slovensku, Maďarsku a Polsku už bude řetězec nabízet jen vejce z bezklecových chovů. Změna v nabídce Tesco vychází ze snahy společnosti vyrábět své produkty udržitelným a etickým způsobem.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 18. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:47