Agris.cz - agrární portál

Dalších osm produktů je regionální potravinou Zlínského kraje

21. 8. 2017 | ČTK

Označení Regionální potravina Zlínského kraje ponese dalších osm produktů. Ocenění výrobci převezmou v sobotu na dožínkové slavnosti v Kroměříži. Ředitelka krajské agrární komory Jana Brázdilová ČTK řekla, že značka má podpořit místní výrobce, aby se svými produkty lépe uspěli na trhu. Regionální potravinou je v kraji pět desítek výrobků.

Soutěží se v devíti kategoriích, jedna letos zůstala bez vítěze. O značku se ucházelo 136 produktů od 44 výrobců. Nejsilněji byly zastoupeny pekařské výrobky. Cílem soutěže je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců. Pro spotřebitele má značka být garancí, že jde o produkty, v nichž převažují místní suroviny. Značku Regionální potravina Zlínského kraje získávají výrobky na čtyři roky.

Jednotlivé produkty mohou ocenění Regionální potravina získávat opakovaně. To je například případ švestkových povidel od Jiřího Netopila z Žalkovic na Kroměřížsku. "Určitě to přispělo k jejich vyššímu prodeji. Zákazníci to berou tak, že jde o prověřenou potravinu z domácích produktů. Je dobře, že ocenění máme," řekl ČTK Netopil.

Označení nově na svém obalu ponese klobása klasik od Řeznictví Singer ze Lhotska na Zlínsku, bio polotučný kravský sýr společnosti Kozojedský dvůr z Nítkovic na Kroměřížsku, tvaroháček vanilka s čokoládou z Farmy Kudlov ve Zlíně, svatební koláček Zetíkovy pekárny v Uherském Hradišti, listová trubička cukrářky Aleny Hoffmannové z Hulína na Kroměřížsku, pivo Čert z Rožnovských pivních lázní na Vsetínsku, česnek odrůdy vekan od Jana Janči z Doubrav na Zlínsku a hrachová směs Hraška na zahušťování společnosti Ceria, která sídlí v Brně, ale společníka má ve Střílkách na Kroměřížsku.

Akce Regionální potravina se letos koná poosmé, jde o celostátní klání pořádané v krajích. V současné době má značku 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Agrární komora podle Brázdilové oceněným pomáhá s propagací jejich výrobků, když je například zve na různé akce, kde mohou pořádat třeba ochutnávky. Ve Zlínském kraji se 12 let koná i soutěž Perla Zlínska, která také oceňuje výrobce regionálních potravin.

Viktor Chrást


Zdroj: ČTK, 21. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 22:36