Agris.cz - agrární portál

Na jižní Moravě rostl v pololetí počet skotu a denní dojivost

21. 8. 2017 | ČTK

Na jižní Moravě se v prvním pololetí meziročně zvýšil počet chovaných kusů skotu o 747 na 61.824. Počet dojnic však velice mírně poklesl, čemuž odpovídal pokles výroby mléka o 1,4 milionu litrů na 88,6 milionu. Průměrná denní dojivost na krávu se však zvýšila a převyšuje také celorepublikový průměr, vyplývá z informací, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Krávy na jižní Moravě v pololetí denně nadojily průměrně 24,04 litru mléka, což je meziročně téměř o litr více a o 1,35 litru více proti republikovému průměru. Krajské průměry se přitom pohybují od 18 do 25 litrů.

Chovatelé také v pololetí prodali o 1,3 milionu litrů mléka víc než o rok dříve, celkem 86,4 milionu litrů a výrazně více za něj utržili. Loni totiž cena klesla až pod sedm korun za litr, letos postupně roste od osmi korun výše.

Právě kvůli výkupní ceně se loni potýkali chovatelé s velkými finančními problémy. Nikdo z těch, které již dříve oslovila ČTK, neuvažoval o ukončení chovu a prodeji stáda. Řada z nich využila dotace a ani chov zrušit nemohla a čekala, že se situace obrátí a ceny se odrazí ode dna. Někteří maximálně převedli mléčné krávy na chov pro maso. Zemědělci také reálně zvažují možnost vytvořit družstevní mlékárnu, aby nebyli závislí na tom, za jakou cenu od nich budou vykupovat mlékárny, které posléze prodávají mléčné výrobky s dostatečnou marží, ze které chovatelé jako prvovýrobci nic nemají.


Zdroj: ČTK, 21. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 07:06