Veterináři kontrolovali vejce a kuřecí, fipronil nenalezli

Veterináři dosud vyšetřili 36 vzorků vajec a kuřecího masa na insekticid fipronil, v žádném vzorku se neprokázal. ČTK to dnes sdělil zástupce mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Vejce a vaječné výrobky kontaminované insekticidem fipronilem se objevily v téměř dvou desítkách zemí Evropské unie včetně Německa, Rakouska, Belgie, Nizozemska či Polska.

Veterináři prošetřili vzorky kuřecího masa z Německa, Nizozemska, Polska a Slovenska a vejce z Polska a Španělska. "Jde o poměrně náročnou analýzu. Délka jednoho vyšetření při stávajícím počtu vzorků činí zhruba pět dní, omezená je také kapacita akreditovaných laboratoří ve Státních veterinárních ústavech, kde vyšetření probíhají," vysvětlil Majer.

Kontaminovaná vejce se podle Evropské komise objevila v celkem 17 zemích, Česko mezi nimi není. Kvůli problému se v září sejdou ministři zodpovědní za zdraví a bezpečnosti potravin. Kvůli aféře jsou v Nizozemsku ve vězení dva podnikatelé. Německá média mluví o tom, že fipronil zřejmě někdo přimíchal do běžného čistícího prostředku. Kvůli insekticidu byly z obchodů v Německu, Belgii a Nizozemsku staženy miliony vajec.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

Autor: ČTK

Tisk

Další články ke kauze Vejce kontaminovaná fipronilem:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info