Agris.cz - agrární portál

Myslivci na Zlínsku dostanou další tři klece na odchyt divočáků

22. 8. 2017 | ČTK

Tři další klece na odchyt divočáků v ohnisku nákazy africkým morem prasat předá pravděpodobně už dnes krajský úřad myslivcům na Zlínsku. Sloužit by měly mysliveckým spolkům ze Zlína-Vršavy, Ostraty a Lukova. Už více než týden zkoušejí funkčnost odchytového zařízení na divoká prasata také myslivci z Hvozdné. Do konce týdne hodlá kraj dodat další klece, celkem jich bude v terénu osm, řekl dnes novinářům zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Pořizovací cena jedné klece je 42 tisíc korun. Na dalších více než osm tisíc přijde fotopast, která bude klec nepřetržitě sledovat, tak, aby ji myslivci nemuseli neustále osobně kontrolovat. "Aby se ta klec nezavětřovala a zvířata necítila pach člověka, tak je ideální dát tam fotopast, která odešle každý den ráno fotku. Myslivci díky tomu uvidí, zdali tam jsou prasata chycená," uvedl Luboš Hájek, jehož firma odchytová zařízení vyrábí.

V okolí klecí, které budou nainstalovány na okrajích polí, případně v lese, budou myslivci zakrmovat, aby divočáky na místo přilákali. Klece o délce tří metrů, šířce dvou metrů a výšce asi 1,6 metru nechají myslivci několik dní zcela průchozí, aby si na ně zvířata zvykla. Poté jednu ze stran uzavřou a dovnitř nainstalují záklopku. Ve chvíli, kdy do ní začne divoké prase rýt, vchod do klece zapadne a zvíře zůstane uzavřené vevnitř. Následně jej myslivci budou zřejmě moci na místě zastřelit.

"Klec má nějakých 260, 270 kilo. Nejvíc se nám do ní povedlo chytit 12 prasat najednou. Klece se umisťují do řepky, pak se to dává samozřejmě i do kukuřice. Těžší už je prasata chytat v lese," řekl Hájek.

Jak uvedl myslivecký hospodář Honebního společenstva Ostřice v Ostratě Miroslav Juřík, klece představují pravděpodobně nejúčinnější metodu k redukci počtu divokých prasat. "Pokud bychom se bavili o nějakém klasickém odstřelu, tak ten by asi smysl moc nedával. Protože jestli tam někde budete a bude tam pět, deset prasat, tak stejně střelíte jen jedno. Kdežto ta klec je tady tohle schopná redukovat ve větších počtech," sdělil Juřík.

Myslivci z Ostraty podle něj mají vytipovaná tři až čtyři místa, kam by odchytová zařízení chtěli v příštích měsících umístit. "Uvidíme podle počtu přidělených klecí. Teď bychom se ze začátku chtěli zaměřit na oblast kukuřic, kde máme prostě informace o tom, že těch prasat je tam hodně. Pak se zase přemístíme do lesa," doplnil Juřík.

Za každého divočáka odchyceného do klece dostanou myslivci 4000 korun. Zástřelné za odlovený kus mimo ohnisko nákazy, kde se střílet nesmí, činí na Zlínsku 3000 korun. Další peníze dostávají myslivci ze zamořené oblasti od kafilerie, kam musejí ulovené kusy odvážet. Za sele je to 1000, za lončáka 2000 a za dospělého divočáka 3200 korun. Za odstřeleného divočáka tedy mohou dostat až 6200 korun, za prase odchycené do klece až 7200 korun. Cílem je snížit počet divočáků v ohnisku nákazy africkým morem prasat na Zlínsku a zabránit šíření choroby do dalších regionů.

Do boje s africkým morem prasat se navíc zapojí armádní veterináři. Čtyřčlenná zásahová jednotka bude ode dneška nasazena ve veterinárním asanačním ústavu Mankovice na Novojičínsku. Úkolem skupiny bude provádět pitvy a laboratorní testy vzorků odebraných z ulovených a nalezených uhynulých prasat.


Zdroj: ČTK, 22. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 12:47