Agris.cz - agrární portál

USA žádají prošetření čínských celních kvót na zemědělský import

23. 8. 2017 | ČTK

Spojené státy požádaly Světovou obchodní organizaci (WTO), aby prošetřila čínský systém celních kvót (TRQ) na dovoz zemědělských produktů. Tvrdí, že Čína tento systém nespravuje transparentním a spravedlivým způsobem.

Spor, který se týká dovozu pšenice, rýže a kukuřice, začal již za administrativy bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy. Administrativa jeho následovníka Donalda Trumpa nyní předložila WTO oficiální žádost o vytvoření komise, která by se touto záležitostí zabývala, napsala agentura Reuters.

Čína v rámci systému TRQ nabízí nižší cla na určitý objem dovozu obilovin. Úřad obchodního zmocněnce USA nicméně loni v prosinci uvedl, že Peking nemaximalizuje využívání tohoto systému, což omezuje přístup dodávek z USA a dalších zemí na čínský trh. Čína tak podle úřadu porušuje své závazky vůči WTO.


Zdroj: ČTK, 23. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 18:59