Sucho nevyřeší sběr dešťovky, ale rybníkářství, řekl Zeman na agrosalonu Země živitelka

Dotace by se měly vydávat na podporu výroby, ne za její snižování, prohlásil na úvod agrosalonu Země živitelka prezident Miloš Zeman. Proti suchu by mělo Česko bojovat obnovou rybníků.

Agrosalon zahájil prezident kritikou Evropské unie za dotace na snižování výroby mléka. Označil je za zvěrstvo. Naopak vyzdvihl export mlékárny Madeta, která bude do Číny dodávat sušené mléko. 

Chovatelé krav a prasat měli dostat jako pomoc při snižování cen mléka a vepřového masa peníze od Evropské unie i z českého rozpočtu. Celkem šlo o 559 milionů korun, což schválila i česká vláda. Část peněz jim ale mohla být vyplacena pouze v případě snížení stanovené nadprodukce. Nesměli ale chovy úplně zavřít. Čeští chovatelé tehdy slíbili, že sníží výrobu o 13 700 tun.

Dotace měly snížit evropskou nadprodukci mléka, Evropská komise tehdy doufala, že se tak alespoň částečně zvýší výkupní ceny mléka, které tehdy zemědělci prodávali pod výrobními náklady.

Zeman: Sucho by vyřešila obnova rybníků

Nedostatek vody, který začíná Česko pociťovat, podle Zemana nevyřeší projekty na zachycování dešťové vody, místo toho by se měl stát soustředit na rozvoj rybníkářství. „V lánském parku jsme obnovili zašlý rybník, který měl propustné dno,“ vyzdvihl Zeman.

„Ať má každý domek plechový sud na dešťovou vodu, on už ho stejně má. Ale tím to nezachráníme. Pro udržení vody v krajině je potřeba obnova malých, středních i velkých rybníků,“ dodal prezident.

Mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková řekla, že Dešťovka je pouze jedním ze střípků do mozaiky opatření, které mají pomoci zadržet vodu. Úřad vyčlenil na projekty zaměřené na boj proti suchu z evropských peněz 13,5 miliardy korun, do roku 2020 počítá s dalšími 6,5 miliardy korun.

Před zahájením agrosalonu připomněl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), že letošní úroda bude slabší. „Letošní rok byl pro zemědělce těžký, na konci dubna a začátku května přišly silné mrazy. Máme zprávy, že místy poklesla produkce až o 70 nebo 80 procent, v průměru je produkce obilnin a olejnin letos nižší o 10 až 15 procent,“ uvedl Jurečka. Podle něj by vláda do čtyř týdnů mohla určit výši kompenzací pro zemědělce.

Zeman také zdůraznil, že před rokem se na stejném místě zasazoval o zrušení protiruských sankcí. „Škodí českému průmyslu i zemědělství. Od loňska nedošlo k žádnému pozitivnímu vývoji. V listopadu se chystám do Ruské federace a pokusím se tam aspoň něco změnit,“ řekl Zeman s tím, že ho do Ruska budou doprovázet podnikatelé, kteří obsadí tři letadla.

Letos se přidal program pro děti

Počet vystavovatelů letos vzrostl o čtyřicítku zhruba na 550. Jde o největší zemědělskou výstavu, každoročně se na novinky ze světa kombajnů, traktorů, potravinářství i myslivosti přijde podívat na 100 000 lidí.

Letos se také oproti loňsku o 10 000 metrů čtverečních zvětší výstavní plocha, obsazeno je 15 z 25 hektarů výstaviště. Novinkou by mělo být rovněž větší zaměření na rodiny s dětmi, které se na začátku areálu budou moci učit, jak funguje les, uplést si vlastní housku nebo zaskákat si na nafukovacím kombajnu.

Organizátoři počítali s tím, že na výstavě budou vystavovatelé z 22 zemí. Dorazili například z Dánska, Estonska, Francie, ale také z Ghany, Japonska nebo ze Spojených států amerických.

Součástí agrosalonu tradičně bývají národní dožínky. Letos se uskuteční v sobotu 26. srpna. Slavnostního ukončení žní se zúčastní premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

zdroj: ČT24, ČTK

Tisk

Další články ke kauze Sucho:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info