Agris.cz - agrární portál

Průzkum: Odchod pracovníků z EU ohrožuje britské potravinářství

25. 8. 2017 | ČTK

Téměř polovina podniků působících v britském potravinářském sektoru tvrdí, že jejich pracovníci pocházející z Evropské unie uvažují o odchodu kvůli nejistotě kolem brexitu. Jejich absence by ochromila třetinu podnikatelských aktivit sektoru, vyplývá z průzkumu federace potravinářského průmyslu.

Potravinářský sektor má velký podíl na britském zpracovatelském průmyslu a na imigrantech je vysoce závislý. Až dosud se však debaty kolem dopadu britského odchodu z EU v tomto směru točily jen kolem automobilového a leteckého sektoru, upozorňuje agentura Reuters.

Podle průzkumu nazvaného "z pole na vidličku", kterého se účastnilo 627 společností, už z firem odešlo 31 procent zaměstnanců z pevninské Evropy. A potencionální odchod dalších hlásí 47 procent producentů potravinového řetězce, tedy zemědělských podniků, zpracovatelů potravin, supermarketů i restaurací.

Reuters nicméně podotýká, že dopad brexitu na pracovní trh je zatím poměrně nejasný. Podle oficiálních údajů se ve druhém čtvrtletí zvýšil počet britských zaměstnanců pocházejících z pevninské Evropy o 1,6 procenta, což je nejslabší růst za sedm let. Zhruba pětina z dvou milionů Evropanů pracujících v Británii je zaměstnána právě v potravinářském sektoru.

Jeho představitelé poukazují na to, že nedostatek pracovních sil bude mít vážný dopad na dostupnost i ceny potravin na britském trhu. Podle šetření se 36 procent společností obává, že bez imigrantů z Evropy bude jejich činnost ochromena.

Premiérka Theresa Mayová nedávno řekla, že vláda zaručí práva občanům EU, kteří v Británii již žijí, detaily budoucího imigračního systému jsou však stále nejasné. Federace potravinářského průmyslu vyzývá vládu, aby zaručila práva státních příslušníků z celé Evropské unie. Jak prohlásil šéf federace Ian Wright, je jen otázkou času, než se ze stávající nejistoty stane nevratný fakt.


Zdroj: ČTK, 25. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 19:19