Agris.cz - agrární portál

ZD Kokory kvůli suchu sklidí o třetinu méně chmele než obvykle

25. 8. 2017 | ČTK

O třetinu nižší úrodu chmele než obvykle letos očekávají v Zemědělském družstvu Kokory na Přerovsku, které je se svými 194 hektary chmelnic největším producentem chmele v regionu. Chmelnice výrazně poškodilo suché a teplé počasí, řekl dnes ČTK předseda ZD Kokory Vladimír Lichnovský. Podle něj budou mít pěstitelé na Hané milionové ztráty.

"Naše výnosy chmele budou letos minimálně o 30 procent pod dlouhodobým průměrem. Proti loňskému roku, který byl rekordní, na některých chmelnicích výnosy klesnou až o polovinu," uvedl Lichnovský.

Pěstitelé chmele na Hané se potýkali se suchem hlavně od června. "Skoro vůbec nepršelo a vývoj rostlin se kvůli tomu zastavil. Následovaly tropické dny a noci, kdy rostlina fyziologicky zestárla a už nerozvinula boční výhony, takže chmelové šišky neměly na čem narůst," řekl Lichnovský.

Chmelové šišky, které vyrašily na hlavní větvi rostliny, jsou podle Lichnovského kvůli nedostatku vláhy výrazně menší než obvykle. Nižší je letos také obsah pivovarsky cenných látek, což by mohlo mít nepříznivý dopad na cenu. Ta je sice zakotvena v dlouhodobých smlouvách, odběratelé ale kvůli nižší kvalitě mohou uplatnit srážky.

V Olomouckém kraji je bezmála 600 hektarů chmelnic a loňská úroda chmele byla velmi dobrá. "Podařilo se sklidit 1093 tun chmele s průměrným výnosem 1,92 tuny na hektar, což bylo nejvíce za posledních 15 sledovaných let. Tento výnos byl také nejvyšší ve srovnání s ostatními kraji, kde se sklízí chmel," uvedl Český statistický úřad, podle kterého produkce v Olomouckém kraji loni tvořila 14 procent z celkové sklizně chmele v Česku.

Petr Běhal


Zdroj: ČTK, 25. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:40