Agris.cz - agrární portál

Kofola patří k významným výrobcům nealko nápojů v Evropě

25. 8. 2017 | ČTK

Vizitka společnosti Kofola ČeskoSlovensko, jejíž valná hromada se dnes koná (zabývat se bude mimo jiné návrhem na odkup akcií Kofoly dceřinou společností Radenska):

Vznik: Současná Kofola ČeskoSlovensko, a. s., byla do obchodního rejstříku zapsána v září 2012. Společnost Kofola vznikla v roce 1993 privatizací sodovkárny Nealko Olomouc.

Historie: V roce 1960 vyvinul Zdeněk Blažek z opavské farmaceutické firmy Galena sirup Kofo (směs bylin a ovocných šťáv ochucených lékořicí), který se stal základem kolové limonády. Nápoj se měl jmenovat Kofocola, ale kvůli možným problémům s ochrannou známkou nakonec dostal název Kofola. Do pádu komunistického režimu patřila Kofola vyráběná v řadě limonádoven mezi nejoblíbenější nealkoholické nápoje v Československu. Po otevření hranic Kofolu dočasně vytlačily z trhu zahraniční kolové nápoje, v druhé polovině 90. let značku oživila společnost Santa Nápoje rodiny Samarasů.

V roce 2003 byla v Krnově sídlící společnost Santa přejmenována na Kofola, a. s. Vznikl holding, který o tři roky později přestěhoval své sídlo do Ostravy. V roce 2008 Kofola otevřela nový závod v polském Kutně za 15 milionů eur (zhruba 450 milionů korun; největší česká investice v Polsku), kam také později přenesla své sídlo. V roce 2015 skupina Kofola přestěhovala sídlo své mateřské společnosti z Polska do ČR. Aktivity mateřské společnosti Kofola S. A. přesunula do akciové společnosti Kofola ČeskoSlovensko se sídlem v Ostravě.

Charakteristika: Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě. Má sedm výrobních závodů na pěti trzích střední a východní Evropy (v Česku, Polsku, na Slovensku, ve Slovinsku a Chorvatsku).

Produkce: K výrobkům Kofoly vedle stejnojmenného nápoje patří ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Vinea, Chito, Top Topic nebo Citro Cola. V licenci pak firma vyrábí a distribuuje nápoje RC Cola a Orangina. Pro Česko a Slovensko je Kofola výhradním distributorem značek Evian, Badoit a Rauch, v tuzemsku dodává také minerálku Vincentka. Adriatický region firma zásobuje vodou Radenska, novým přírůstkem do rodiny Kofola je pak chorvatská minerální voda Studenac. Firma provozuje rovněž freshbary a salaterie UGO.

Hospodářské výsledky: V loňském roce firma dosáhla tržeb ve výši sedmi miliard korun, což bylo o 190 milionů méně než v roce 2015. Provozní zisk jí klesl meziročně o 48 milionů na 541 milionu korun. V letošním prvním pololetí skupině Kofola klesly tržby meziročně o 3,8 procenta na 3,37 miliardy korun. Klesl jí i povozní zisk (EBIT), a to o 69,2 procenta na 79,2 milionu korun.

Počet zaměstnanců: více než 2100, z toho asi 700 v ČR

Základní kapitál: 2,2 miliardy korun

Akcionáři: Firma nedávno dokončila změnu vlastnické struktury, 68 procent nyní patří společnosti AETOS (založené letos), za níž stojí rodina Samarasů spolu s René Musilou a Tomášem Jendřejkem, kteří jsou v Kofole od jejího počátku. Rodinu Samarasů navenek zastupuje Janis Samaras (45), předseda představenstva Kofoly.

Ostatní:

- Letos v červnu akcionáři Kofoly schválili, že si rozdělí na dividendách 301 milion korun, což je nejvíc v historii. Na jednu akcii tak připadlo před zdaněním 13,50 Kč.

- Kofola minulý měsíc oznámila, že celou výrobu v Polsku převede do modernizovaného závodu v Kutně. Firma také potvrdila akvizici polské společnosti Premium Rosa, která se specializuje na produkty vyrobené podle tradičních receptů z ovoce a léčivých rostlin.


Zdroj: ČTK, 25. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 09:43