Agris.cz - agrární portál

Na potravinové banky dá letos stát 29 milionů korun

25. 8. 2017 | ČTK

Devětadvacet milionů korun dá letos ministerstvo zemědělství v Národním dotačním programu na podporu činnosti potravinových bank. Meziročně je to o sedm milionů více. Cílem je snížit v Česku plýtvání potravinami. Na českobudějovickém agrosalonu Země živitelka, který dnes pokračuje druhým dnem a potrvá do 29. srpna, to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Loni se v potravinových bankách podařilo získat 1,209.785 kilogramu potravin, pomohly měsíčně 63.000 lidí. "Když strukturu vybudujeme, můžeme časem částku (dotace) snížit. Za rok a půl jsme vybudovali infrastrukturu, která je v každém kraji, má to smysl," řekl ministr. Doplnil, že od 1. ledna 2018 musí obchody s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních povinně darovat potraviny.

Jurečka dále řekl, že stoupá zájem o dotace, které podporují export zemědělských a potravinářských komodit. Předloni obdrželo ministerstvo 15 žádostí, loni 104 žádostí. "Zvýšili jsme počet veletrhů, na které jdeme, je jich jedenáct. Jsem rád, že na to potravináři reagují," řekl Jurečka.

Pro letošek je v této části Národního dotačního programu připraveno 20 milionů korun. Celkové investice z tohoto programu přesáhly v letech 2013 až 2016 tři miliardy, z toho zpracování zemědělských produktů podpořil stát v tomto období částkou 872 milionů Kč; lze získat peníze na výrobní i balicí linky nebo systémy výroby.

Důležitá je podle Jurečky propagace kvalitních českých potravin značek Klasa nebo Regionální potravina. Ministr věří, že pod tlakem spotřebitelů pak prodejci zvýší zastoupení těchto potravin v obchodní síti.

"Výrobci by mohli přidat v reklamě. Vinaři udělali obrovský posun v technologické kvalitě, ale také výrazně vstoupili do marketingu: dnes už v Praze nejsou nikomu pro smích. Musíme se více bavit s (Potravinářskou) komorou a výrobci. Emoce a příběh jsou věci, které převáží racionální argumenty, když se zákazník rozhoduje u pultu," řekl Jurečka.

Jako priority ministerstva zmínil rovnoprávné postavení českých zemědělců a potravinářů v EU, potravinovou soběstačnost, bezpečné a kvalitní potraviny, propagaci značek kvality, podporu kvalitních domácích výrobků a export.

Václav Koblenc


Zdroj: ČTK, 25. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 09:01