Agris.cz - agrární portál

AP: V Rusku získávají oblibu malé, řemeslné pivovary

28. 8. 2017 | ČTK

V hlavním městě vodky začala klíčit nová generace malých, řemeslných pivovarů. Jejich rozkvětu pomohlo, že se zahraniční pivo stalo příliš drahé a fanoušci hledali alternativu k masově vyráběným ležákům. Od lahodných svrchně kvašených piv IPA po sametová černá piva, tzv. stouty, a výtečná spontánně kvašená piva - piva servírovaná v pivovarech otevřených v posledních letech ve městech jako Moskva nebo Petrohrad jsou podobná těm, která si získala oblibu v posledních dvou desetiletích při rozkvětu malých pivovarů v USA a v Evropě, píše agentura AP.

Mnoho pivovarů zahájilo svoji činnost po propadu ruské měny v roce 2014, kdy prudce vzrostla cena dovážených piv a klesla nabídka. Podle spoluzakladatele petrohradského AF Brew Nikity Filippova je v Rusku více než 100 těchto řemeslných pivovarů. AF Brew byl založen v roce 2012 a je jedním z pionýrů mezi malými pivovary. Pouze asi dvě desítky pivovarů však mají svoji vlastní výrobní kapacitu nebo zázemí zajištěné dlouhodobou smlouvou.

"Pokud se nic dramatického nestane v ruské ekonomice, dovozní politice chmele a sladu nebo v právních předpisech omezujících pivo, budoucnost řemeslných piv v Rusku je slibná," říká Filippov.

Všechny přísady se musí dovážet. Chmel z USA nebo Německa, obilí z několika evropských zemí. A existuje pouze několik málo zařízení s potřebným vybavením, která mohou sloužit jako smluvní výrobci piva.

Řemeslné pivo stále představuje jen malý segment ruského trhu. Podle analytika a provozovatele internetových stránek o pivu Profibeer Dmitrije Drobyševského je to zhruba jedno procento. Místní pivovary však expandují i za hranice.

"Ruský pivovar Jaws (z Jekatěrinburgu) začal v květnu prodávat pivo v Číně," uvádí Drobyševskij. "Také se tam začínají objevovat ruské bary."

Příliv ruského řemeslného piva je skvěle načasován do doby, která by se měla stát turistickým zlatým dolem. V roce 2018 země hostí světový fotbalový šampionát FIFA. Jedenáct hostitelských měst by měly navštívit stovky tisíc zahraničních fanoušků, mnoho z nich z USA a západní Evropy. A jen málo věcí jde do páru s pivem lépe než fotbal.

"Najdou zemi, která je miliony mil vzdálená od starých stereotypů o Rusku. Najdou lidi, kteří nemají vodku s kaviárem ke každému jídlu, ale mají nabídku a znalosti o kvalitním jídle, kvalitním alkoholu a řemeslném pivu," uvedl Filippov. "Budou v naší zemi velmi vítáni komunitou řemeslných pivovarů a pijáků tohoto piva."


Zdroj: ČTK, 28. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 17:43