Agris.cz - agrární portál

Největší zemědělská škola na jihu má u veterinářů trojitý převis

28. 8. 2017 | ČTK

Trojnásobný převis zájemců o studium veterinářství má největší zemědělská škola v jižních Čechách, Střední odborná škola veterinární, mechanizační a zahradnická v Českých Budějovicích. Ze studentů všech zaměření jich zůstává v oboru třetina. ČTK to dnes na agrosalonu Země živitelka, který na českobudějovickém Výstavišti skončí 29. srpna, řekla zástupkyně ředitele školy Jana Vávrovská. Podle prvních odhadů míří na výstavu nejvíc lidí za posledních deset let. Přesná čísla mluvčí Výstaviště Michaela Čeňková zatím nezveřejnila. Návštěvníky dnes trápilo počasí, déšť i krupobití.

Podle hejtmanky Ivany Stráské (ČSSD) zájem o zemědělské školy v kraji, jichž je kolem deseti, trochu stoupá. "Máme dvě významné zemědělské školy Písek a Tábor, které mají i školní statky. Chtěli bychom víc spojovat obory dohromady, lesnictví, rybářství, protože jednostranně vzdělaný člověk dnes nemá na trhu práce takové uplatnění. A když někdo hospodaří na velkostatku, má tohle všechno dohromady," řekla dnes ČTK Stráská.

Na českobudějovické zemědělské škole, která vznikla roku 1886, jsou obory mechanizace a služby, rostlinolékařství, veterinářství a zahradnictví. Nyní má 628 studentů, v oboru jich zůstává třetina. Na všech oborech je převis, roste zájem o mechanizaci i rostlinolékařství.

Nejvíc studentů chce na veterinářství, kam jich škola ročně přijme 60. "Zájem je neustálý, tam je třikrát větší převis, než můžeme nabrat. Byly doby, kdy byl větší zájem o zahradnictví, vzmáhá se mechanizace: v ní je o naše kluky velký zájem, co se týká oprav a servisů, to by byli na roztrhání," řekla Vávrovská. Asi šest firem se letos na školu obrátilo, hledalo absolventy oboru zahradnictví. Škola ho má od roku 1999.

Země živitelka potrvá v Českých Budějovicích do 29. srpna. Na 44. ročníku se představuje 550 vystavovatelů, jejich počet proti loňsku vzrostl o 40. Jde o největší zemědělskou výstavu, každoročně se na novinky ze světa kombajnů, traktorů, potravinářství i myslivosti přijde podívat 100.000 lidí. Návštěvníky hlídají i policisté se samopaly.

Jedním z lákadel je parní oračka Přemysl z Národního zemědělského muzea v Čáslavi. Vyrobila ho v roce 1906 firma v Anglii, rok poté se dostala do Čech, kde orala do roku 1972. S dalším strojem Libuše ji pak koupilo Národní zemědělské muzeum, od roku 2002 jsou obě oračky vystaveny v Čáslavi. "Jsou jedinou původní dochovanou soupravou z těch, které se na našem území používaly. V roce 1993 byly oba stroje zapsány na seznam movitých kulturních památek," řekla ČTK mluvčí muzea Lenka Martinková.


Zdroj: ČTK, 28. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 01:13