Agris.cz - agrární portál

Amazon dokončil převzetí řetězce Whole Foods

29. 8. 2017 | ČTK

Americká společnost Amazon, která je největším internetovým prodejcem na světě, dokončila převzetí sítě kamenných obchodů se zdravou výživou Whole Foods. Spotřebitelé tak v nabídce Amazonu najdou biopotraviny za výrazně výhodnější cenu. Amazon získal 465 kamenných obchodů v USA, Kanadě a Británii, i přístup k údajům o nákupních zvyklostech obyvatel míst, kde převažuje maloobchod. Hodnota akvizice činí 13,7 miliardy dolarů (300 miliard Kč), uvedla agentura AP.

Amazon tak získal opěrný bod na trhu s potravinami, o jaký dlouhou dobu usiloval. Ode dneška snížil ceny široké škály výrobků, od avokáda a kapusty, přes vejce a máslo k rybám, hovězímu a kuřecímu masu. A organicky pěstované potraviny hodlá nabídnout se slevou klientům předplacené služby Amazon Prime.

Společnost Whole Foods bude své obchody nadále provozovat pod svou značkou. Generálním ředitelem řetězce zůstává jeho spoluzakladatel John Mackey. V některých obchodech firma instaluje nákupní boxy Amazonu.

Řetězec byl celé roky kritizován za vysoké ceny a i když otevřel sekci levnějších obchodů, nikdy se nezbavil nálepky supermarketu pro horních deset tisíc. Akcionáři už ho dlouhou dobu nutí, aby zastavil odliv zákazníků. Nyní si může vydechnout a jak uvedl John Mackey, díky inovačnímu přístupu Amazonu se může "z třídního šaška stát premiant".

Udržet s Amazonem krok se snaží i jeho rivalové. Kroger v několika městech testuje dodávky potravin objednané přes internet a Walmart se spojil s Googlem a nabídne službu Google asistent, s jejíž pomocí bude možné objednávat zboží pomocí hlasu. Amazon sice dominuje na webu, ale Walmart je americkou maloobchodní jedničkou, jejíž příjmy jsou v porovnání s Amazonem trojnásobné.

  

Zdroj: ČTK, 29. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:41