Agris.cz - agrární portál

Slovenské úřady odhalily další výrobky kontaminované fipronilem

30. 8. 2017 | ČTK

Slovenští inspektoři potravin odhalili v zemi další zboží s nadměrným obsahem jedovatého insekticidu fipronil. Šlo o vaječnou směs a tekuté vaječné žloutky, jejichž další distribuce byla zastavena. ČTK o tom dnes informovalo slovenské ministerstvo zemědělství. Produkty kontaminované fipronilem, které byly vyrobeny v Německu, inspektoři odhalili u distribuční společnosti na východním Slovensku.

"Po analýze jsme identifikovali dva produkty se zjištěnou přítomností reziduí pesticidu fipronil. Oba produkty byly pozastaveny a staženy z trhu," uvedl ředitel Státní veterinární a potravinové správy Jozef Bíreš.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

Slovenské úřady tento měsíc informovaly o dodávkách vaječné směsi kontaminované fipronilem do bratislavských hotelů. Většina tohoto zboží byla mezitím spotřebována. V jednom z velkoskladů na západě Slovenska inspektoři zase našli uvařená a oloupaná vejce s obsahem fipronilu.

Slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná v souvislosti s aférou kolem fipronilu vybídla dodavatele, aby vsadili na ověřené výrobky, pokud možno ze Slovenska.

Vejce a výrobky z nich kontaminované fipronilem se objevily ve zhruba dvou desítkách zemí EU včetně Německa, Rakouska, Belgie, Nizozemska či Polska. Česká republika mezi zasaženými zeměmi není.


Zdroj: ČTK, 30. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:43