Agris.cz - agrární portál

Ve vinařství Sádek začal sběr hroznů, úroda bude zřejmě dobrá

31. 8. 2017 | ČTK

Ve vinařství pod hradem Sádek na Třebíčsku dnes začal sběr hroznů. Jsou pěkné a mají vysoký obsah cukru, víno by mohlo být kvalitní, řekl ČTK majitel vinařství Lubomír Lampíř. Části vinohradů, které jsou jediné na Vysočině, uškodily jarní mrazíky. Na zbývajících keřích se ale zase hroznů urodilo více, a díky tomu produkce vinařství zřejmě neklesne.

"Já si myslím, že bude úroda stejná, že vyrobíme zase asi těch 20.000 litrů vína," uvedl Lampíř. Doplnil, že hrozny jsou na vynikající úrovni - suché, čisté a s vysokou cukernatostí. "Ne vždy, když je horký rok, tak je kvalitní víno, to ještě uvidíme. Někdy jsou tam takové hořčiny. Ale co mám zkušenosti, tak si myslím, že bude pěkné," řekl.

Pracovníci vyšli do vinohradu brzo po ránu, dokud bylo chladno. Sklízeli hrozny z keřů odrůd Solaris a Irsay Oliver, které jsou na Sádku nejranější. Hrozny měly cukernatost kolem 20 stupňů, což je podle Lampíře pro toto období a oblast velmi dobré. Hrozny se zpracovávají ve sklepech vinařství. "Z části možná bude burčák, z části mladé víno. To ještě rozhodneme," uvedl Lampíř.

Vinohrady pod hradem Sádek patří k nejvýše položeným na Moravě. Na šesti hektarech půdy plodí okolo 30.000 keřů vinné révy. Mráz ublížil nejvíce hektaru vinohradu v horší poloze v rovině, méně škodil na svazích. "Zmrzli jsme na mnoha místech méně než některé vinařské obce na Břeclavsku," podotkl Lampíř. Vinohradu nesvědčí ani sucho. "Hrozny se kupodivu nalily díky těm dešťům, co přišly před 14 dny. Jinak vidím, že mnohé keře strádají," uvedl majitel vinařství.

Vinohrady založil Lampíř s rodinou přibližně před 30 lety v místě původních panských vinic. Rozkládají se v nadmořské výšce od 420 do 480 metrů. Včetně pokusných pozemků a naučné vinařské stezky tam roste 110 odrůd vinné révy. Nosných odrůd na výrobu vína je deset.


Zdroj: ČTK, 31. 8. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 18:43