Agris.cz - agrární portál

Madeta zrychlila v Plané příjem mléka o 50 procent

4. 9. 2017 | ČTK

Společnost Madeta zmodernizovala v Plané nad Lužnicí na Táborsku příjem mléka, jehož rychlost se tak zvýšila o 50 procent. Změna je součástí letošní investice za 150 milionů korun, kdy největší zpracovatel mléka v Česku staví v Plané novou halu, kde bude tavírna sýrů. ČTK to dnes řekla mluvčí Madety Marta Faktorová. Příští rok by se do Plané, kde firma funguje od roku 1968, měl přestěhovat celý provoz z Řípce u Veselí nad Lužnicí.

Příjem mléka, jehož denní objem se v Plané pohybuje kolem 400.000 litrů, je nyní zastřešený a plně automatizovaný, a protože má výkonnější čerpadla a chlazení. Práce trvaly téměř deset měsíců. Podle mluvčí bylo třeba příjem mléka zastřešit, takže je teď komfortnější pro všechny, a předělat zázemí včetně sklepení, které bylo v havarijním stavu. Zároveň byl vyměněn řídicí systém.

"Stavba byla hodně složitá, protože pod nově zastřešeným příjmem mléka je kvůli statice velká část udělaná jako betonová deska a pod ní takzvaný energetický kanál s potrubními rozvody, ke kterým je nyní možné dostat se v případě opravy zevnitř," řekl ředitel závodu Planá David Fajfr.

Nejdřív vznikla nová část sklepů, kam se provizorně přestěhovala technologie. Pak byla opravena stará část budovy a technologie se vrátily, přičemž místo starých přepojovacích desek jsou zde automatické ventily. Nové jsou i šatny, sprchy a odpočinková místnost s kuchyňkou.

Madeta zpracuje 950.000 litrů mléka denně. Má pět závodů - v Českém Krumlově, Jindřichově Hradci, Pelhřimově, Plané nad Lužnicí a Řípci. Firma zaměstnává 1500 lidí, obrat v roce 2015 činil 5,5 miliardy korun, zisk po zdanění 168 milionů. Čísla za loňský rok společnost zatím nezveřejnila. Madeta má asi 680 dodavatelů mléka.

V Plané nad Lužnicí vyrábí Madeta máslo a pomazánkové máslo, sýr holandského typu Madeland, přírodní sýry Primator, Jihočeský eidam, Moravský bochník, Tylžský sýr a goudu. V roce 2012 se do Plané z Prachatic přesunula výroba bílých sýrů, jako jsou akawi nebo balkánský sýr. Z Řípce se sem loni přemístila produkce poloměkkého přírodního sýru Blaťácké zlato, který se vyrábí nepřetržitě od roku 1939.


Zdroj: ČTK, 4. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 13:13