Agris.cz - agrární portál

V ohnisku nákazy africkým morem prasat uhynulo již 125 divočáků

4. 9. 2017 | ČTK

V ohnisku nákazy africkým morem prasat na Zlínsku uhynulo již 125 divočáků, zhruba u 80 procent z nich byl mor potvrzen. Všechny potvrzené případy pocházejí z takzvaně vysoce rizikové oblasti, uvnitř ohradníků, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

"Ve Zlínském kraji bylo dosud nalezeno celkem 181 uhynulých divokých prasat. K dnešnímu dni byl africký mor prasat potvrzen u 97 z nich. Negativním výsledkem skončilo 82 vyšetření," uvedl Majer.

V oblasti s intenzivním odlovem bylo do dneška odloveno 2645 divočáků, nejvíce na Kroměřížsku (574) a Uherskohradišťsku (549). V oblasti s intenzivním odlovem se dnes upravila pravidla pro zacházení s vývrhy. "Lovci již nyní nebudou muset předávat tyto vývrhy osobám oprávněným k nakládání s vedlejšími živočišnými produkty," uvedl Majer.

Na Zlínsku v noci na středu skončil 30 dní trvající stav nebezpečí, který v souvislosti s nákazou divočáků africkým morem prasat vyhlásil na konci července zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Nadále však platí zákaz vstupu do lesů a polí v oblasti nákazy, zachovány byly také pachové a elektrické ohradníky kolem ní.

Pro odchyt divočáků v ohnisku nákazy slouží myslivcům také klece. Odstřel černé zvěře je v zóně zakázaný. Pokud se tam prasata nepodaří do měsíce zlikvidovat, chce hejtmanství nasadit na jejich odstřel zkušené lovce.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína. Chorobu přenášejí volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečná.


Zdroj: ČTK, 4. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 19:39