Agris.cz - agrární portál

AFP: Prudký růst cen vanilky vede k přepychu i zločinnosti

4. 9. 2017 | ceskenoviny.cz

Na jediné asfaltované cestě malé venkovské obce Ampanefena na severovýchodě Madagaskaru se několik mladíků baví tím, že řetězy spojuje zadní kola svých luxusních japonských motorek. I to je důsledek prudkého nárůstu cen vanilky, píše agentura AFP.

"Stála 200 milionů malgašských franků (313.200 Kč)," chlubí se sedmnáctiletý Akman Mat-hon. Sedí přitom na motocyklu značky Kawasaki, který je na něj poněkud velký. Jeho otec "dělá do vanilky" a motorku mu dal před necelým rokem jako dárek.

Vysoké ceny vanilky tento velký ostrov ovládly. Je s tím spojena nekontrolovatelná spekulace a pokles produkce po cyklonu Enawo, ale také trestná činnost a pokles kvality vanilky.

Byznys kolem vanilky je výnosný: od roku 2015 cena tohoto koření neustále roste. Dosáhla zatím nevídaného vrcholu, a to 600 až 750 dolarů (13.100 až 16.400 Kč) za jeden kilogram, uvádí předseda sdružení vývozců vanilky na Madagaskaru Georges Geeraerts.

Tento chudý ostrov zajišťuje 80 procent světové produkce vanilky. Trh s ní byl liberalizován v roce 1989. Od té doby její cena střídavě stoupala a klesala, ze 400 dolarů (8750 Kč) v roce 2003 až po 30 dolarů (660 Kč) za kilogram v roce 2005. To byla i nejnižší cena, kolem které se vanilka pohybovala asi deset let.

Avšak poptávka převyšující nabídku, vzestup zájmu o bio produkty, cyklon Enawo, který v březnu zničil část produkce, a nekontrolovatelná spekulace znovu ceny prudce zvýšily.

A tak se na ostrově v krátké době objevily motorky, chytré telefony, solární panely či televizory s plochou obrazovkou. Obchody v oblasti Sava jsou plné luxusního zboží, ale jen 21 procent obyvatel má přístup k pitné vodě a jen šest z 86 obcí je elektrifikovaných.

"Banky nejsou s to tak rychle reagovat," říká francouzský vývozce, který si nepřeje zveřejnit své jméno. "Peníze už nemají žádnou hodnotu, lidé si myslí, že si mohou všechno dovolit, nastává anarchie," stěžuje si pěstitel vanilky Vittorio John.

Exploze cen zvýšila kriminalitu a na plantážích se rozšířily krádeže. Někteří pěstitelé jsou nuceni na svých polích i přespávat, aby zabránili krádežím. Několik lidí podezřelých či usvědčených z krádeží bylo zlynčováno, zabito nebo uvězněno.

Úřady přiznávají, že situaci nedokážou zvládnout. "Základem všech problémů je mizivá bezpečnost vyvolaná nedostatkem prostředků a příslušníků pořádkových sil," stěžuje si vysoký úředník oblasti Teddy Seramila.

Strach z krádeží na plantážích vede pěstitele k tomu, že vanilku sklízejí předčasně. Tím v ní klesá podíl vanilinu a s tím i kvalita. Aktuální vysoké ceny vanilky a pokles její kvality mohou vést k tomu, že se obchodníci místo na Madagaskar obrátí na konkurenci z Indonésie či Ugandy.

"Vanilka mi umožnila chodit do školy, je tady ušlechtilý produkt. Až cena zase klesne, oportunisté odejdou, ale my budeme pořád tady," chce věřit Lucia Ranja Salvetatová. "Jsme stará garda, vybudovali jsme naši budoucnost a budoucnost našich dětí na vanilce," dodává.


Zdroj: ceskenoviny.cz, 4. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 04:33