Agris.cz - agrární portál

Vinařské firmy začínají s hlavní částí sklizně vinné révy

6. 9. 2017 | ČTK

Vinařské firmy začínají s hlavní částí sklizně vinné révy. K prvním odrůdám ke sklizni patří Muškát moravský. Úrodu zatím firmy nechtějí příliš odhadovat. Například na Znojemsku měla ale réva méně vláhy a objem hroznů je tak menší, zjistila ČTK od vinařů.

Společnost CHATEAU VALTICE už má sklizeno asi 300.000 kilogramů hroznů z téměř 45 hektarů. "Sbírali jsme odrůdy Müller Thurgau, Muškát moravský, Chardonnay a Merlot a Svatovavřinecké na růžová vína," uvedl David Šťastný z vedení společnosti.

Letošní ročník podle něj vypadá velmi dobře a ukázaly to už první sklizně. Hrozny jsou zdravé, sladší a krásně vyzrálé. "Jeví se to i jako špičkový ročník na červená vína s ohledem na to, kolik máme v letošním roce sluníčka na Moravě. První víno z letošní sklizně se objeví na trhu na svatého Martina 11. listopadu," dodal Šťastný.

Vinařství Lahofer ze Znojemska začne sklizeň ve středu odrůdou Muškát moravský. "Z odrůdy budeme připravovat jednak burčák na Znojemské historické vinobraní, ale surovina už bude určena i na výrobu prvního vína letošního ročníku - Mladého Lahofera. Mladá vína začínáme prodávat na přelomu října a listopadu," uvedl marketingový a obchodní ředitel společnosti Daniel Smola.

Kampaň začíná zhruba o dva týdny dříve než v předchozích letech. Hrozny ve vinohradech jsou podle vinařů krásně vyzrálé a zdravé, a to díky suchému dlouhému létu. Minimum srážek ale způsobilo menší objem hroznů. "Některé plochy zasáhly už jarní mrazíky, které u konkrétních poloh spálily až 30 procent révy, jiné vinohrady zase až z třetiny poničilo letní krupobití. Vzhledem k velké rozloze vinohradů rozesetých po celém Znojemsku ale celkově očekáváme jen mírně podprůměrnou sklizeň," dodal Smola.

První tratě z celkových 325 hektarů plodných vinic přichází na řadu už i ve skupině VINIFERA. "Kvalita se zatím jeví jako nadprůměrná, úroda srovnatelná s loňským rokem, který rovněž poznamenaly jarní mrazy," uvedl hlavní enolog skupiny Vinifera Zdeněk Fibich. Pokud budou odrůdy rovnoměrně dozrávat, potrvá podle něj sklizeň ideálně do konce října.

Bohemia Sekt se sklizní začal dnes. "Hrozny jsou ve výborné kvalitě, jelikož suché léto zabránilo rozvoji houbových chorob, dobrá je i jejich cukernatost, která je lepší než v loňském roce. Jsme ale teprve na začátku sklizně, proto je na další hodnocení ještě příliš brzy," uvedl vinohradnický manažer skupiny Josef Svoboda.

Vinium Velké Pavlovice počká se sklizní na příští týden. "Pokud bychom nepotřebovali zpracovávat hrozny na svatomartinská vína, ještě bychom chvíli počkali. Zdravotní stav hroznů vypadá velmi dobře. Vyzrávání ale není pravidelné. Množstevně bude úroda podprůměrná. Na tom se nejvíce podepsaly jarní mrazy a nízké srážky. Celé léto pořádně nenapršelo," uvedl provozně-výrobní ředitel firmy Václav Osička.


Zdroj: ČTK, 6. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 09:19