Agris.cz - agrární portál

Podpora na Mléko do škol bude ve skutečnosti nižší, vadí komoře

6. 9. 2017 | ČTK

Potravinářská komora ČR kritizuje možné snížení peněz na dotační program Mléko do škol. Podle nového rozhodnutí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) by měl totiž dostávat každý školák příspěvek maximálně jen 20 korun měsíčně, řekl dnes na tiskové konferenci prezident komory Miroslav Toman. Původně však měl být rozpočet projektu až 670 milionů korun, zatímco nyní tak podle něj stát počítá přibližně pouze s třetinovou částkou. Mluvčí SZIF Vladimíra Nováková ČTK řekla, že fond vychází z nařízení vlády a že 20 korun na měsíc je zatím na září a říjen. Pokud by se do projektu zapojilo méně žáků, nebo pokud by stát dodal více peněz, může limit na žáka následně vzrůst.

Podle Tomana by při zapojení všech žáků mělo jít o zhruba 230 milionů korun na školní rok. Pokud by potom měli dostávat mléko zdarma, jak s tím počítá i vládní nařízení, dostanou děti a školáci dvě dávky mléka o objemu třetiny litru měsíčně.

Toman dodal, že komoře nejvíce vadí to, že se výrobci na tento program začali připravovat, například si připravili obaly, a teprve poté se stát rozhodne, že peníze nebudou až tak velké, jak původně sliboval. Sám Toman program kritizuje také proto, že mléko se má dětem rozdávat zdarma, on by nechal kofinancování ze strany rodičů.

Podle Novákové stát přispěje 270 miliony korun na mléko do škol, dalších 49 milionů Kč by mělo jít z evropských zdrojů. Zatím se tak počítá s tím, že se do projektu zapojí 1,3 milionu žáků základních a středních škol.

Vláda v březnu odsouhlasila změny v programu dotovaných potravin pro děti. Neochucené mléko a mléčné výrobky by od letošního září měly děti dostávat zdarma, rodiče si připlatí za ochucené výrobky. Dříve děti dostávaly děti zdarma pouze ovoce a zeleninu.

Stát plánoval dát na rozšíření programu až 670 milionů korun, v loňském roce přispěl 47 miliony korun. Měla se také zvýšit podpora na dotované ovoce a zeleninu z 75 milionů korun v minulém školním roce na aktuálních 260 milionů korun.

Stát tak měl přerozdělit na dotované potraviny až 930 milionů korun, dalších 127,5 milionu korun měla přispět Evropská unie.

Podpora konzumace mléka ve školách začala už na konci minulého století. Opatření na podporu konzumace ovoce navrhla v roce 2006 Evropská unie, v Česku funguje od jara 2010. Programy mají vést ke zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit u dětí správné stravovací návyky a bojovat proti dětské obezitě.


Zdroj: ČTK, 6. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 13:13