Agris.cz - agrární portál

Zákaz privatizace státních lesů už do voleb Sněmovna neschválí

7. 9. 2017 | ČTK

Sněmovna už do voleb nestihne projednat a rozhodnout o vládní novele lesního zákona, který má zavést zákaz privatizace a zcizování státních lesů. Vláda ho poslancům předložila tak, aby ho mohli schválit ve zrychleném režimu již v prvním čtení, dnes tento postup ale ve Sněmovně vetovaly opoziční kluby ODS a TOP 09 a Starostů, jak jim umožňuje jednací řád. Protože poslanci současně nezkrátili potřebné lhůty, znamenalo by to, že by se ke druhém čtení dostali nejdříve v listopadu, zatímco volby budou koncem října.

"Víceméně znamená to, že pro toto funkční období Sněmovny to opravdu padá pod stůl. Nicméně se k tomu budoucí Poslanecká sněmovna, pokud vláda bude chtít, může vrátit," řekl ČTK ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). "Byla to drobná technická úprava, která vlastně jasně říkala, že ty lesy v majetku státu by nesměly být zcizovány kromě vyjmenovaných výjimečných důvodů, jako je výměna nebo jako například jasně deklarovaný nějaký veřejný zájem," dodal.

Vládní novela zákona počítá s výjimkami, například při směně nebo prodeji spoluvlastnických podílů státu nebo prodeji ve veřejném zájmu. Každé možné nakládání se státními lesy bude muset schválit ministerstvo zemědělství.

Ministerstvo v důvodové zprávě k novele zákona píše, že vycházelo při tvorbě normy z koaliční smlouvy. "Nebudeme privatizovat státní lesy" a "zákonem stanovíme nezcizitelnost státních lesů", uvádí smlouva. "Státní lesy musí aktivně přispívat k udržení zaměstnanosti v regionech," konstatuje.

Novelu přivítalo ekologické Hnutí Duha. Naproti tomu bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) ji označil za hloupý a populistický návrh.


Zdroj: ČTK, 7. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 19:37