Agris.cz - agrární portál

Pivovar Svijany dokončuje montáž nové stáčírny plechovek

7. 9. 2017 | ČTK

Pivovar Svijany na Liberecku dokončuje montáž nové linky na stáčení plechovek o obsahu 0,33 a 0,5 litru. Investice za více než sto milionů korun je největší v historii firmy. Plně automatizovaná linka by měla být schopna ročně naplnit až sto milionů plechovek. Zkušební provoz zahájí pivovar v říjnu. ČTK o tom dnes informoval ředitel pivovaru Roman Havlík. Už v prvním roce chce do plechovek stočit kolem 20.000 hektolitrů piva, do budoucna by to mohl být až šestinásobek.

Zvýšený zájem o plechovkové pivo potvrzuje Český svaz pivovarů a sladoven, podle kterého loni celková tuzemská spotřeba piva v plechovkách stoupla o 12 procent a tvořila šest procent celkové spotřeby. V evropských zemích se ale podíl plechovkového piva pohybuje podle Havlíka mezi 20 a 40 procenty a v celosvětovém měřítku je ještě vyšší. Odborníci předpokládají, že podíl plechovkového piva i v Česku poroste a kapacity komerčních stáčíren nebudou stačit. V Libereckém kraji se proto do vlastní stáčírny plechovek rozhodl investovat také konkurenční Pivovar Vratislavice, rozjet ji chce v prvním čtvrtletí příštího roku.

Pivovar Svijany je největším pivovarem v Libereckém kraji. Loni dodal na trh rekordních 624.890 hektolitrů piva. Pivo v plechovkách prodává od roku 2001, využíval ale komerčních stáčíren. "Pro nás byl dosud tento segment se zhruba jen dvouprocentním podílem na celkovém výstavu pivovaru spíše okrajovou záležitostí. Šlo nám hlavně o to, aby si mohli naši příznivci vzít své oblíbené pivo s sebou třeba na dovolenou. Nyní už však dozrál čas na to, abychom vyšli vstříc aktuálnímu trendu," podotkl ředitel pivovaru. Poptávka po plechovkovém pivu podle něj roste. "Zároveň nám tento obal otevírá nové exportní příležitosti," dodal Havlík.

Plechovky se velmi dobře hodí pro uchování piva, jeho původní vlastnosti umí zachovat dokonce lépe než skleněné lahve. "Pro tento účel se používají již více než 80 let, takže je - na rozdíl od PET lahví - můžeme považovat za dostatečně tradiční a důstojný obal pro naše poctivé pivo. Nové zařízení naplní naše ambice dodávat na trh tradiční české plechovkové pivo co nejšetrněji stočené," doplnil svijanský sládek Petr Menšík. Zatím je podle něj na trhu v plechovkách pouze Svijanský Máz a Svijanský Vozka, po zprovoznění nové linky by se měl sortiment postupně rozšířit.


Zdroj: ČTK, 7. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 13:07