Agris.cz - agrární portál

Jurečka: Škody na plodinách kvůli suchu jsou až 7,7 miliardy Kč

7. 9. 2017 | ČTK

Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých travních porostech a kukuřici jsou mezi 7,2 až 7,7 miliardy korun. Ve Sněmovně to dnes při debatě o kompenzacích za dopady sucha řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jde o odhad, dodal. Celkové kompenzace by podle něj mohly představovat až čtyři miliardy korun.

"Teoreticky bychom podle našich odhadů mohli kompenzovat až částkou čtyř miliard korun, ale s ohledem na realitu možností státního rozpočtu nevidím, že by taková částka byla uvolnitelná, jak jsme zatím tu diskusi vedli na úrovni vlády či s panem ministrem financí (Ivanem Pilným)," dodal Jurečka.

Odhadovaná škoda na obilovinách činí letos zhruba 4,3 miliardy korun, u travních porostů a kukuřice je to 1,5 až dvě miliardy korun. U řepky je odhad škody 1,4 miliardy korun.

Na základě programu pro řešení rizik a krizí může stát kompenzovat zemědělcům sucho v okamžiku, kdy na plodině vznikla újma větší než 30 procent dlouhodobého pětiletého průměru, kdy se odečítá nejlepší a nejhorší rok. Zemědělec to podle ministra musí být schopen jednoznačně prokázat. U obilovin by tak podle Jurečky stát mohl zemědělcům poskytnout až dvě miliardy korun, u řepky až jednu miliardu a stejně tak u kukuřice a travních porostů. "Rozhodně nenecháme zemědělce na holičkách," dodal.

Sklizeň obilovin bude letos podle odhadu Českého statistického úřadu o 13,2 procenta nižší než loni. Zemědělci sklidí 6,709 milionu tun obilí, odhadují statistici.


Zdroj: ČTK, 7. 9. 2017





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 14:35